La Policia Nacional deté set persones, una a Lleida, per comprar diners falsos en una impremta clandestina desmantellada a Àustria

Agents de la Policia Nacional han detingut set persones en el marc de la segona fase d’una operació contra la falsificació de moneda. Els arrestats compraven diners falsos a través de la darknet en una impremta a Àustria, ja desmantellada. Les detencions s’han dut a terme a Madrid, Ciudad Real, Lleida i Saragossa, sent arrestat a la capital aragonesa un jove de 19 anys amb grans coneixements d’informàtica i electrònica que, anteriorment, ja s’havia dedicat al «minat» de bitcoin – pràctica consistent en utilitzar targetes gràfiques per crear nous bitcoins i rebre una compensació-.

Adquirien els diners fals a través de la darknet

Les investigacions van continuar després d’una primera fase de l’operatiu, duta a terme a mitjans de l’any passat, en què es va desmantellar una impremta de diners falsos a Àustria. En l’operatiu desenvolupat, els investigadors van descobrir informació en els ordinadors del falsificador de centenars de compradors de diners falsos a través de la darknet a tot Europa.

Després de realitzar diverses gestions per localitzar més persones que presumptament havien adquirit diners falsos, els agents van localitzar set individus a Ciudad Real (3), Saragossa (2), Madrid (1) i Lleida (1). Després d’efectuar les set detencions i un registre domiciliari a Saragossa, s’ha intervingut diners falsos i una gran quantitat d’elements tecnològics usats pels detinguts com ordinadors potents, targetes gràfiques, impressores 3D o moneders de moneda digital

En l’anterior operació van ser detingudes 235 persones

En la primera fase, l’Europol va coordinar amb 13 països la detenció simultània de tots els compradors que, mitjançant cercadors d’internet específics, accedien a mercats il·legals per comprar tot tipus d’objectes il·lícits. Aquests compradors pagaven les mercaderies mitjançant diferents moneda digital, sent el més habitual el bitcoin.

També es va comptar amb la col·laboració de l’FBI i altres agents, que van aportar informació després de desmantellar importants mercats clandestins de la xarxa fosca, aconseguint aturar en aquesta cooperació a 235 persones i confiscant una gran quantitat de diners falsos de tot Europa. A Espanya l’operació es va saldar amb 18 detinguts confiscant 14.820 euros en bitllets falsos de 50 i 20 euros.

Port de Tarragona