Nou detinguts i el comís de 612 quilos de droga valorada en 5,7 MEUR en dues operacions duaneres

Una organització usava remolcs amb dobles fons per transportar haixix i marihuana des de l'Estat cap a la resta d'Europa

ACN Girona.-L’Agència Tributària ha culminat aquest febrer dues operacions antidroga en col·laboració amb la Duana Francesa. El balanç és de nou detinguts i el comís de 242 quilos de marihuana, 270 quilos d’haixix i 340.000 euros en metàl·lic. La droga confiscada està valorada en 5.749.000 euros al mercat. Una de les dues operacions, anomenada ‘Silicon’, ha destapat una organització que utilitzava remolcs amb dobles fons per transportar haixix i marihuana des de Múrcia cap a la resta d’Europa. En aquesta operació, s’han fet actuacions a França, Barcelona i Múrcia amb la detenció de cinc persones i un comís de 92 quilos de marihuana, 370 quilos d’haixix, tres camions i 330.000 euros descoberts en un dels doble fons dels remolcs.
L’operació ‘Silicon’, que va concloure el 8 de febrer, és fruit d’una investigació conjunta entre la Unitat de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària a Girona i de la DNRED Perpinyà ha destapat una organització que usava remolcs amb dobles fons per transportar haixix i marihuana des d’Espanya cap a altres països europeus.

Es va descobrir que la banda disposava d’una nau a Múrcia on es manipulaven els remolcs per camuflar la droga. Mitjançant un sistema de planxes corredisses similar als forns, se’ls havia col·locat un doble fons a terra. El seu ‘modus operandi’ incloïa tres remolcs amb una mateixa matrícula. Amb un d’aquests, es transportava la droga fins a la Jonquera (Alt Empordà) i, un cop allà, arribava un altre remolc que, amb la mateixa matrícula i els diners, es canviava el cap tractor.

La investigació s’ha fet a França, Barcelona i Múrcia i ha conclòs amb cinc detinguts i el comís de de 92 quilos de marihuana, 370 quilos d’haixix, tres camions i 330.000 euros descoberts en un dels doble fons dels remolcs. La droga té un valor de 4,9 milions d’euros al mercat.

L’operació ‘Horse’

L’altra operació és l’anomenada ‘Horse’. Va concloure l’1 de febrer i ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària a Girona. La investigació va arrencar quan es va detectar un camió sospitós a la frontera amb França, basant-se en l’anàlisi de risc a camions que passen per aquest punt. El vehicle, que duia dos conductors, va fer maniobres sospitoses i anava acompanyat d’un vehicle llançadora que vigilava.

Seguidament es va fer un seguiment amb personal de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària de Barcelona i Tarragona així com la DRNRED de la Duana de França. Es va fer un control a la banda francesa que va permetre la detenció dels ocupants i l’escorcoll dels dos vehicles. Durant la inspecció, es van trobar 150 quilos de marihuana valorada en 756.000 euros, 8.000 euros en efectiu. En total, es van detenir quatre persones, totes de nacionalitat búlgara, corresponents als dos camioners i als dos ocupants del vehicle llançadora.

Port de Tarragona