Detenen 59 persones per un frau a la Seguretat Social de prop de 19 MEUR a Barcelona, Girona i quinze províncies

Hi ha detinguts a Barcelona i a Girona

Archivo / Arxiu CNP

Agents de la Policia Nacional ha detingut 59 persones per un frau a la Seguretat Social de prop de 19 MEUR. Hi ha detinguts a diverses províncies de l’Estat, entre elles Barcelona i Girona, però també a Alacant, Almeria, Càceres, Cadis, Castelló, Osca, A Corunya, Lleó, Lugo, Madrid, Sevilla, Toledo, València, Valladolid i Zamora. Les investigacions van començar a principis del 2018. Per evitar el pagament a la Seguretat Social es van crear entramats empresarials amb empreses deutores i companyies pantalla. Els detinguts són principalment els seus administradors, els seus testaferros i també familiars dels primers. Se’ls investiga per delictes contra la Seguretat Social, frau, falsedat documental, grup criminal, delicte contra el dret dels treballadors i apropiació indeguda, entre altres.

A Madrid s’ha desarticulat un grup empresarial no transparent dedicat a l’ensenyament, creat amb la intenció de generar confusió entres les societats que el conformaven. Tres de les empreses suportaven l’alta de tots els treballadors, generant els deutes a la Seguretat Social en no abonar les quotes dels docents i dels administratius. A més, també registrava totes les despeses de manteniment d’edificis, pagament de proveïdors i personal.

Escollien diferents empreses per rebre els ingressos del grup empresarial, que provenien majoritàriament de les quotes dels alumnes d’un centre educatiu internacional situat a Madrid, que feia d’unió de totes les mercantils.

El director hauria orquestrat el frau a la Seguretat Social administrant totes les empreses investigades, en les quals hi havia una plantilla única i patrimoni social confós, existint transvasament de treballadors sense coneixement d’aquests.

Només durant el 2017 dues de les empreses pantalla van rebre un volum de gairebé 6,5 MEUR que van ser desviats cap a les empreses deutores, tot i que el deute generat a la Seguretat Social des del 2011 puja a 4,2 milions.

El responsable de totes aquestes activitats ja va ser investigat per fets similars que van tenir lloc entre el 2009 i el 2010. Llavors se’l va detenir per delictes contra la Seguretat Social i frustració de l’execució.

A la província de Lleó s’ha detingut a l’ideòleg d’una successió empresarial dedicada a l’explotació de canteres, així com els seus testaferros, que no havien abonat cap cotització dels més de 170 treballadors que havien tingut donats d’alta des del 2009, generant un deute d’uns 575.000 euros.

Port de Tarragona