Un jutjat de Madrid paralitza cautelarment l’exhumació de Franco

El magistrat suspèn la llicència urbanística per treure el cos del dictador a petició d'un particular

ACN Madrid .- El jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid ha acceptat la petició de mesures cautelars urgents d’un veí de San Lorenzo del Escorial perquè se suspengui la llicència d’obres necessària per exhumar Francisco Franco, segons ha avançat ‘El Independiente’ aquest dimarts i ha pogut confirmar l’ACN. Concretament, el jutjat ha invalidat l’informe de l’ajuntament del municipi, on està ubicat el Valle de los Caídos, que donava el vistiplau a les obres per fer treure el cos del dictador del mausoleu. A petició d’un particular el magistrat ha suspès la llicència d’obres menors que autoritzava el govern espanyol a aixecar el paviment de marbre, la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc. Així doncs, les mesures cautelars aprovades pel magistrat José Yusty Bastarreche suposen la paralització de l’exhumació.
La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’ACN, accepta l’argument del demandant que al·lega que falta un anàlisi rigorós de la seguretat de les obres. El jutge recorda que es tracta de moure una estructura de 2.000 kg: «No fa falta ser arquitecte, ni enginyer ni mestre d’obres per adonar-se que és complicat, difícil de manejar i, per tant, perillós pel risc evident de caiguda o qualsevol altre accident que pot causar danys a les persones que realitzin la maniobra», apunta.

«Una decisió del Consell de Ministres, per legítima i conforme a la legalitat que sigui, no pot executar-se sense les garanties tècniques i mecàniques que puguin posar en perill la vida o la integritat física dels tècnics i operaris», continua el magistrat. El jutjat considera «discutible» la «urgència» de l’obra per treure el cos de Franco i ha recordat que porta més de 44 anys enterrat a la Basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos.

Així doncs, el magistrat accepta la petició de mesures cautelars urgents, de suspensió de la llicència urbanística per retirar l’estructura que cobreix la sepultura de Franco, la qual cosa impedeix moure el cos del dictador, ja que, tal com recorda la interlocutòria, l’informe municipal és necessari per fer l’exhumació.

Crític amb la Llei de Memòria Històrica i el procés català

El magistrat Yusty Bastarreche es va mostrar crític en un article acadèmic de l’any 2007 amb la llei de Memòria Històrica. «L’anomenat projecte de llei de Memòria Històrica ha aconseguit suscitar una de les més aferrissades i agres polèmiques de caràcter polític a Espanya on es creien superats els fantasmes de la Guerra Civil», va escriure el jutge.

A banda, el titular del jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid va ser el magistrat que va suspendre cautelarment un acte a favor del referèndum de l’1-O a la capital de l’Estat el mes de setembre de 2017. En aquell moment, va transcendir que Yusty Bastarreche havia signat el manifest de la plataforma ‘Libres e Iguales’ contra el procés català, de l’octubre del 2014, un mes abans del 9-N.

«Soc Magistrat i professor de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Madrid. Ja vaig signar el manifest fa un mes o cosa així, però compteu amb mi si penseu que puc ser útil. La meva condició de magistrat no em permet participar en actes de partits, però d’associacions ciutadanes sí. Visca Espanya!», va dir Yusty Bastarreche a la pàgina web de la plataforma el novembre de 2014.

Port de Tarragona