El Constitucional desestima per unanimitat la llibertat de Sànchez i Cuixart, el que els permet recórrer al TEDH

Els acusats denunciaven que la presó preventiva vulnerava el dret fonamental a la llibertat personal

Sánchez i Cuixart durant una manifestació de protesta.

M. Peñalver / TS Madrid

El Ple del Tribunal Constitucional ha decidit avui per unanimitat desestimar el recurs d’empara de Jordi Sánchez i el de Jordi Cuixart contra les actuacions de l’Audiència Nacional que van acordar desestimar el recurs d’apel·lació sobre la seva presó provisional. Aquesta decisió els obre les portes a poder recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humanos.Jordi Sánchez considerava que la decisió de l’Audiència Nacional havia vulneradoel dret fonamental de disposar del jutge ordinari predeterminat per la llei; al dret a la llibertat personal (art. 17.1 CE) en relació amb el dret a un jutge imparcial i el dret dedefensa (art. 24.2 CE) per decretar la presó provisional per a la consecució de fins que no fueroninvocados pel Ministeri Fiscal.

Per la seva banda, Jordi Cuixart al·legava la lesió dels drets fonamentals: al judge ordinari predeterminat per la llei; a la llibertat personal en relació amb el dret a un juezimparcial i al dret de defensa ia la llibertat personal per absència de la ponderació de lavinculación dels fets amb la llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació. La part dispositiva de la sentència al·lega, respecte del recurs de Sánchez, que en relació al jutge predeterminat es tracta d’una queixa prematurament plantejada i, per tant la inadmet. Els altres punts els desestima.

En el cas de Cuixart, a més de la mateixa inadmissió aplicada a Jordi Sánchez, en relació al jutge ordinari predeterminat, també al·lega “falta d’invocació prèvia” en denegar les seves pretensions sobre la vulneració de l’art. 17.1 CE, relacionada amb la lesió del dret a la llibertat personal. en relació amb els drets a la llibertat d’expressió, reunió i manifestació [arts. 20.1 a) i 21 CE]. Aquestes dues sentències de l’Audiència Nacional exhaureixen la via judicial a Espanya per part de Sánchez i Cuixart, de manera que -per primera vegada en aquest procés- poden accedir a la via europea.

Els recurrents han conegut la notícia durant el judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem.

Port de Tarragona