Els Mossos d’Esquadra utilitzen per primera vegada drons durant el Carnaval de Sitges

Els Mossos d’Esquadra,  durant el Carnaval de Sitges, des del dissabte 02 de març fins al 05 de març, va incorporar per primera vegada aeronaus pilotades per control remot, o més conegudes com a drons, al dispositiu de seguretat del carnestoltes.

L’ús d’aquests drons per agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra es va dur a terme després d’haver-se realitzat un estudi aeronàutic de seguretat i disposar d’un protocol intern d’actuació, a més de comptar amb un agent amb titulació de radiofonista per comunicar-se amb la torre de control i pilots amb titulació de pilot d’aeronaus policials complint amb la normativa vigent.

La incorporació d’aquestes aeronaus pilotades per control remot va permetre al dispositiu policial la obtenció d’imatges i vídeos generals del moviment de les comparses i del públic al centre de coordinació, aconseguint una visió global del desenvolupament dels actes.

Paral·lelament, durant la celebració de la festa, un helicòpter de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra va sobrevolar també les urbanitzacions i nuclis aïllats per prevenir robatoris a domicilis quan els veïns marxen de casa per gaudir del Carnaval.

Dotze detinguts en el marc del carnaval

La pressió policial i els dispositius conjunts dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Sitges han permès garantir una celebració pacífica que s’ha desenvolupat en un ambient festiu i amb incidències poc remarcables.

En el marc del dispositiu de seguretat han participat agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de les unitats de seguretat ciutadana i d’investigació de la comissaria de districte de Sitges i de la comissaria de Garraf, de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), de la Brigada Mòbil (BRIMO), de l’Àrea de Seguretat i Transport Metropolità (ASMET), de la Unitat de Mitjans Aeris (UMAE), de la Unitat Canina, de l’Àrea Regional de Trànsit (ART), Unitat de Policia Administrativa (URPA) i altres àrees i unitats de la Regió Policial Metropolitana Sud conjuntament amb la Policia Local de Sitges, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Bombers, Creu Roja, Renfe i Protecció Civil.

Durant la nit de dissabte, una patrulla uniformada, va realitzar una detenció d’un home de nacionalitat romanesa, que havia realitzat un furt d’un telèfon mòbil en grau de temptativa. La víctima va poder recuperar el seu telèfon perquè al detingut, en el moment de la fugida, se li va caure al terra. Així mateix, els agents van detenir una persona com a presumpte autor d’un delicte d’abusos sexuals. La víctima havia patit tocaments i els agents van detenir el presumpte autor. A més, es van aixecar 20 actes de denúncia administratives.

Durant la nit del diumenge, una dotació, no uniformada, va detenir tres dones, de nacionalitat colombiana, com a presumptes autores d’un furt. Els agents es van adonar que les dones treballaven conjuntament per apropar-se a la multitud de persones concentrades amb la intenció de sostreure objectes als assistents i van observar clarament com es passaven un objecte d’una a l’altre. Les dones acabaven de sostreure un telèfon mòbil i van quedar arrestades. També es va detenir una altre persona com a presumpte autor d’un atemptat als agents de l’autoritat i es van aixecar 31 denúncies administratives.

La matinada de dimarts, coincidint amb la darrera nit de celebració del carnaval, els agents van detenir cinc persones per furts de telèfons mòbils. Cal esmentar que un d’aquests detinguts tenia en vigor set ordres de detenció. A més a més, els agents van realitzar un detingut per un requeriment d’una ordre judicial i una detinguda com a presumpte autora d’un atemptat als agents de l’autoritat. La dona detinguda havia agredit a vigilants de seguretat de RENFE. A més a més es van aixecar 31 denúncies administratives.

826 lectures d’alcoholèmia i drogues per mantenir la seguretat a les carreteres

Durant els dies en què s’ha desenvolupat els dies del Carnestoltes, i coincidint amb l’assistència massiva de vehicles a les zones d’oci de Sitges, més d’un centenar d’agents de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Sud van establir controls d’alcoholèmia i drogues a totes les vies d’accés al municipi.

Els agents van realitzar 826 lectures d’alcoholèmia de les quals 47 van donar positiu administratiu per alcoholèmia i tres van ser positius penals, és a dir, tres dels conductors van donar una taxa d’alcohol en aire expirat superior als 0,60mg/l. Pel que fa a les proves de drogues, set van ser positives en substàncies estupefaents.

Es realitza un dispositiu paral·lel per a la prevenció de robatoris a domicilis

Durant la celebració del carnestoltes es va realitzar un dispositiu paral·lel del Programa Operatiu Específic Habitatge, amb la finalitat de prevenir i donar resposta policial davant els delictes patrimonials que es produeixen en l’esfera del domicili, amb controls de pas i vigilància mòbil a les urbanitzacions de Sitges i amb la participació de la Unitat de Mitjans Aeris del Cos de Mossos d’Esquadra.

A causa del nivell d’alerta antiterrorista vigent, 4 sobre 5, el principal objectiu del dispositiu policial estava enfocat a prevenir i detectar qualsevol amenaça terrorista, per aquest motiu aquest any també s’han instal·lat barreres New Jersey sobre la vorera i en ziga-zaga a la calçada durant els dies de la celebració.

Un any més, degut al volum de persones que es desplacen en tren fins al municipi de Sitges, a l’estació de tren, amb l’objectiu de garantir la màxima seguretat, s’ha realitzat un dispositiu de control format per agents de la Brigada Mòbil i vigilants de seguretat de Renfe. Per la seva banda, agents de l’Àrea de Seguretat i Transport Metropolità (ASMET) van realitzar un dispositiu a les diverses estacions d’origen de Barcelona i a l’interior dels trens per detectar i impedir que delinqüents habituals es desplacessin a Sitges. Es tracta d’una acció integral de seguretat preventiva des de l’estació d’origen a la de destinació final a Sitges.

Port de Tarragona