Els jesuïtes apunten que set membres de l’orde i un laic haurien comès abusos

Els fets haurien tingut lloc en diferents dècades i en quatre centres, i alguns dels acusats ja són morts

Col·legi Sant Ignasi de Barcelona, un dels llocs on s'havien comès abusos, segons les denúncies. / GM

La investigació interna que duen a terme els Jesuïtes sobre els escàndols d’abusos sexuals als seus col·legis apunta a sis sacerdots i a un laic com a presumptes autors d’algun abús o de «conductes impròpies». En paral·lel, els responsables de l’orde han incorporat a l’expedient un vuitè cas, el del pare Antoni Roigé, que han conegut a través de la denúncia que va fer ‘El Periódico’. Dels set primers en van tenir coneixement en entrevistes amb dinou persones que haurien estat víctimes dels abusos, en diferents dècades i en quatre centres de la congregació. Tres dels acusats són morts, entre ells Lluís To, el nom que més ha estat citat en les entrevistes, que va ser condemnat el 1992 a dos anys de presó i sis d’inhabilitació per abusar d’una menor.
Als pares Pere Sala i Antoni Roigé -al costat de Tó els tres noms que han transcendit a la premsa- se’ls ha obert un procés canònic i se’ls ha imposat mesures cautelars. A més, ambdós han estat denunciats davant dels Mossos d’Esquadra per les presumptes víctimes.

Un altre dels membres de l’orde acusats ha mort aquest mes de febrer. Se li havia obert igualment un procés canònic per clarificar la seva conducta i determinar quines mesures calia prendre, però després de la defunció, el procés s’ha tancat.

Pel que fa als altres tres jesuïtes, en un cas les denúncies es refereixen a tocaments que haurien tingut lloc els anys 70. El presumpte abusador va morir el 2005. En un altre cas, una família va denunciar el 2005 «conductes impròpies» d’un membre de l’orde, que des d’aleshores està apartat «de tot contacte amb menors». Segons s’indica des de l’entitat, les víctimes «han volgut explicar la seva història i recordar el que va passar».

El tercer dels casos hauria tingut lloc també durant els anys 70 i fa referència a un jesuïta ja retirat. El testimoni, segons els Jesuïtes, parla «d’expressions d’afecte ambigües».

L’últim dels noms que han aparegut és el d’un seglar, que segons indica l’entitat, va ser jutjat i condemnat per possessió de pornografia infantil.

De les dinou persones entrevistades, onze són homes i vuit són dones. Cinc han estat entrevistats per via telefònica, en una o diverses converses, i catorze de manera presencial.

Davant d’aquest escenari, els Jesuïtes han decidit emprendre una investigació més sistemàtica, remuntant-se fins als anys 60, per detectar nous possibles casos que hagin pogut tenir lloc als seus centres educatius.

A través del comunicat en què ha fet públiques aquestes dades, l’entitat demana «perdó» pel sofriment que «alguns jesuïtes han infligit» i es mostra avergonyida de «no haver-ho sabut evitar en el passat».

Port de Tarragona