Ciutadans fitxa l’advocat de l’Estat destituït per defensar la rebelió al judici de l’1-O

Edmundo Bal

ACN Barcelona.-L’advocat de l’Estat destituït pel govern espanyol que defensava l’acusació per rebel·lió als presos independentistes, Edmundo Bal, serà el número 4 de la llista de Ciutadans per les eleccions generals a Madrid. Així ho ha fet públic aquest diumenge el líder de Cs, Albert Rivera, en un acte a Majadahonda en el qual ha assegurat que Bal és un «heroi» i ha acusat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de fer-lo fora per després pactar amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Per la seva banda, l’exadvocat de l’Estat ha acusat el govern de Sánchez de «mentir als espanyols». «Em van demanar que mentís i m’hi vaig negar, no sóc un heroi, només complia amb les meves obligacions treballant pel país», ha reblat.
«Albert, és un honor, és un plaer, dir-te que sí», ha afirmat l’exadvocat de l’Estat, que ha explicat que Rivera el va trucar després que el govern espanyol el substituís per Rosa María Seoane. Bal ha detallat que aleshores ell estava «bastant dolgut».

L’exadvocat de l’Estat ha relatat que en els darrers mesos li és fàcil presentar-xse perquè únicament diu que és el «cessat». Edmundo Bal ha considerat que la seva destitució va ser «un acte absolutament i radicalment injust» i ha afirmat que només se’l va apartar per «complir amb l’obligació d’una persona honrada.

Bal era cap de l’àrea Penal de l’Advocacia de l’Estat i un ferm defensor de l’acusació per rebel·lió contra els líders independentistes en el judici de l’1-O. Es va oposar a la rebaixa a sedició i malversació en l’escrit d’acusació que el seu departament va presentar al Tribunal Suprem i mantenia una posició enfrontada a l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro.

Bal es va negar a signar l’escrit de conclusions on per primera vegada l’Advocacia es desmarcava del parer de la Fiscalia i no acusava per rebel·lió els presos independentistes. Una qualificació dels fets que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va justificar per «criteris jurídics i tècnics» però que part de l’Advocacia –heretada dels governs anteriors- no va compartir.

L’escrit –presentat el 2 de novembre- que Bal no va voler signar no només situava l’acusació en sedició i malversació, sinó que no mencionava en cap ocasió l’existència de cap violència, base per a les acusacions per rebel·lió de la Fiscalia i de Vox. En tot cas afirmava que els líders independentistes van actuar per mobilitzar la ciutadania i que es van produir «situacions de tensió, disturbis i enfrontaments».

Port de Tarragona