Detingudes 18 persones en diferents punts d’Espanya una operació en què s’han intervingut 400.000 dosis de productes nutricionals adulterats

Operació conjunta de la Policia Nacional i Agència Tributària

La Policia Nacional i funcionaris de l’Agència Tributària, en una operació conjunta, han detingut 18 persones per la venda il·legal de medicaments com productes nutricionals a través d’Internet. Els arrestos s’han portat a terme a les províncies de Tenerife, Les Palmes de Gran Canària, Granada i Alacant. L’organització actuava des de Tenerife, amb una sofisticada plataforma en línia d’oferiment de productes nutricionals adulterats, ia Elx on es trobava el centre logístic amb un magatzem per a enviament de productes per paqueteria. S’han intervingut gairebé 400.000 dosis de productes nutricionals en els quals es emmascaraven combinacions no declarades de principis actius com ara sildenafil i tadalafino, amb un elevat risc per a la salut dels consumidors pels possibles efectes adversos que poguessin generar en persones amb diverses afeccions.

Venda online

La investigació va començar després de tenir coneixement de la comercialització de medicaments il·legals que eren distribuïts com a complements alimentaris a través de la pàgina web. En el producte comercialitzat es van detectar substàncies no declarades en l’etiquetatge del producte, concretament tadalafil i sildenafil prescrits per al tractament de la disfunció erèctil, que suposaven un risc per a aquells individus especialment susceptibles de patir reaccions adverses amb el consum d’inhibidors de la PDE- 5.Amb tota la informació, els investigadors van confirmar la veracitat dels fets i van constatar que existia una organització criminal dedicada a la importació, emmagatzematge i venda per Internet de substàncies medicamentoses sota el format de productes nutricionals adulterats amb principis actius no declarats. Amb la col·laboració de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) es va tenir coneixement que la comercialització del producte es realitzava per una persona des de Santa Creu de Tenerife. Durant la investigació es va comprovar que l’investigat tenia, a més, altres productes d’idèntiques característiques oferts en diferents pàgines web.

Centre d’operacions a Tenerife i magatzem a Elx

Després de diverses indagacions els agents van descobrir que la xarxa tenia el seu centre neuràlgic a Tenerife, on residia la cúpula pseudoempresarial i des d’on controlaven a través de pàgines web, un negoci il·legal d’elevats beneficis. A Elx es trobava la plataforma d’emmagatzematge (els propis domicilis i magatzems llogats) i distribució del producte ilegalprocedente de la Xina i que es feia arribar, via paqueteria, a clients a tot Espanya, França, Alemanya, Itàlia i Regne Unit, sota diferents noms comerciales.A partir de la informació obtinguda i després de diverses indagacions els agents van aconseguir detenir 18 persones a Tenerife (11), Les Palmes de Gran Canària (1), Granada (1) i Alacant (5) i van realitzar 19 registres domiciliaris a on es van intervenir gairebé 4000.000 píndoles contenint substàncies medicamentoses nocives per a la salut, 50.000 euros en efectiu, 27 telèfons mòbils i 22 ordinadors portàtils.

Port de Tarragona