El Suprem rebutja la petició de Torra de suspendre de manera cautelaríssima els acords de la JEC

Els magistrats donen deu dies a l’àrbitre electoral perquè presenti al·legacions a l’escrit que ha presentat el president

Foto: Ana Amat Vendrell

ACN Madrid.-La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts deixar sense efecte de manera ‘cautelaríssima’ les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de retirada dels llaços i les estelades als edificis que depenen de la Generalitat. Els magistrats eviten d’aquesta manera adoptar una decisió immediata -com reclamava el president de la Generalitat, Quim Torra, en un recurs- i obren un període de deu dies ara perquè la Junta presenti al·legacions. Al seu recurs, Torra demana que se suspenguin els acords adduint la JEC ha incorregut en un suposat delicte de prevaricació en adoptar decisions “manifestament injustes” i “arbitràries”.

El Suprem respon d’aquesta manera a la primera pretensió de l’escrit que el president de la Generalitat va presentar divendres passat, que incorporava la petició de l’adopció de mesures urgents o ‘catelaríssimes’, fet que obligava els magistrats a resoldre la qüestió en un termini màxim de 48 hores i sense necessitat d’escoltar les parts.

Queden per resoldre encara la resta de peticions, això és l’adopció de possibles mesures cautelars i la petició de fons de deixar sense efecte els acords de la Junta que prohibeixen l’exhibició de llaços grocs i d’estelades adduint que són símbols ‘partidistes’, així com la decisió de traslladar el cas a la Fiscalia.

Al seu escrit davant el Suprem Torra acusa la Junta Electoral Central de prevaricar per adoptar mesures que sap injustes. En un comunicat que va fer públic el mateix divendres, el president assegurava que defensaria la llibertat d’expressió i assumiria “totes les conseqüències” que es derivessin d’aquesta actitud.

Torra feia referència a la decisió del la Junta Electoral Central de denunciar el president davant la Fiscalia perquè aquesta obri un procés penal per desobediència. Divendres la Fiscalia General de l’Estat va ordenar a la Fiscalia Superior de Catalunya que presenti una querella contra el president de la Generalitat.

Torra es pot enfrontar a un procés penal per desobediència, com el que va servir per inhabilitar l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, condemnada a sis mesos d’inhabilitació a instàncies de la Fiscalia per negar-se a despenjar l’estelada del balcó de l’Ajuntament durant les campanyes electorals del 2015.

Port de Tarragona