La Policia espanyola i la sèrbia desarticulen a Catalunya una organització de distribució de marihuana a Europa

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Criminalística de Sèrbia, han desarticulat a Catalunya una organització que proveïa part de la demanda europea de marihuana. S’han desmantellat dues plantacions i confiscat més de 2.000 plantes de cànnabis sativa en diferents fases del creixement, assolint l’arrest de quatre persones. Entre els detinguts hi ha el cap de l’organització encarregat de supervisar l’estat de les plantacions, assegurar el flux de subministraments i organitzar els enviaments a l’estranger. Tenien un modus operandi molt hermètic, mantenint una vida discreta en xalets amb aparent estat d’abandonament i sortint a l’exterior únicament per dur a terme els enviaments de la droga.

Dos laboratoris clandestins

L’operació va començar a l’estiu de 2018. Els agents van rebre un informe de l’Agregadoria d’Interior a Sèrbia on s’alertava de l’existència a Barcelona de diversos laboratoris clandestins emprats per a la producció en sèrie de cànnabis en condicions artificials. Després de mesos d’investigació per localitzar el seu emplaçament exacte, es van situar dos immobles de grans dimensions, tipus habitatge familiar, les característiques podrien coincidir amb les dels laboratoris descrits. Les dues finques estaven emplaçades en una urbanització exclusiva, on tots els veïns eren coneguts i qualsevol circumstància aliena a la quotidianitat alertaria a l’organització, dificultant així la tasca policial. Després de nombroses gestions policials i intercanvi continu d’informació amb la Policia de Sèrbia, es va poder determinar l’existència d’una organització criminal dedicada a la producció d’estupefaents i el seu tràfic internacional la qual proveïa part de la demanda europea de marihuana.

Avançada la investigació els agents van corroborar que alguns dels membres d’aquesta organització residien a les esmentades habitatges, i més d’encarregar de les plantacions, exercien tasques de seguretat de les mateixes. Aquestes persones tenien un modus operandi molt hermètic, per a això portaven una vida discreta i mantenien els xalets en estat d’aparent abandó, sortint exclusivament per dur a terme els enviaments de la droga.

Quatre arrestats a Abrera

L’operació ha culminat amb la detenció a la localitat d’Abrera (Barcelona), de quatre persones d’origen balcànic. Entre ells es troba el cap de l’organització, que es dedicava a supervisar l’estat de les plantacions i a assegurar el flux dels subministraments d’aquestes, a més d’organitzar els enviaments a l’estranger. A l’interior dels habitatges els agents van trobar dos laboratoris de cultiu artificial i van confiscar més de 2.000 plantes de marihuana en diferents fases de creixement. Els quatre detinguts han passat a disposició judicial.

Port de Tarragona