Desmantellen a Tenerife la major impremta clandestina de bitllets falsos d’Espanya i detenen quatre persones

Agents de la Policia Nacional han desmantellat a l’illa de Tenerife una impremta clandestina que falsificava euros de forma artesanal i que, segons el parer dels investigadors, es tracta de la més activa que actualment operava a Espanya. L’organització fabricava bitllets de 10 i 20 euros, amb una gran qualitat per als coneixements tècnics d’impressió amb què comptaven i l’instrumental que utilitzaven, dedicant-se també a la falsificació de documents d’identitat.

Els agents han detingut quatre persones i s’han confiscat de15.500 euros falsos, 9.000 en un registre realitzat a la localitat de Tenerife d’Arona i més de 6.500 rescatats del curs legal. L’organització obtenia uns guanys mensuals de 7.500 euros gràcies a la intensa distribució que realitzaven, arribant a trobar-se les seves reproduccions falses elaborades pels arrestats en diversos països europeus. Donada la rellevància de l’operació es va desplaçar per a participar en l’operació un membre del grup de lluita contra la falsificació de l’Europol.

Horari laboral de dilluns a divendres per posar els bitllets falsos

L’operació va començar al mes de juliol de 2018 quan la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya va detectar un increment de bitllets falsos de 10 euros amb una falsificació de bona qualitat i amb un treball d’impressió diferent de l’habitual. Amb les primeres indagacions es va poder esbrinar que la part més afectada del territori nacional eren les Illes Canàries, en particular a l’illa de Tenerife. De forma immediata es va crear un equip conjunt d’investigació compost per agents de la bibe, del Grup de Delinqüència Econòmica de laBrigada Provincial de Policia Judicial de Santa Creu de Tenerife i del Grup de Delictes Contra les Persones de la Comissaria Local de Sud de Tenerife. Seguidament es va esbrinar que introduïen els diners en el curs legal a través d’una gran quantitat de comerços de l’arxipèlag canari, sense que els comerciants detectessin la falsedat dels bitllets que rebien en no examinar-se prèviament.

Donada la complexitat de la investigació es va fer necessària la participació d’agents traslladats des de la Prefectura Superior de Policia de Canàries. Avançades les investigacions dels agents van localitzar i van identificar a quatre sospitosos, d’origen italià, establerts al sud de l’illa de Tenerife concretament a la zona d’Arona, on un dels investigats comptava amb un immoble on realitzava la falsificació dels bitllets. Aquestes persones no només s’encarregaven de fabricar els diners sinó també de distribuir-lo per tot l’arxipèlag com si d’una activitat laboral es tractés, amb un horari de dilluns a divendres. Al principi introduïen bitllets falsos de 10 euros, peromás tard van començar a introduir bitllets de 20 euros per obtenir majors beneficios.Intervenido material per elaborar 20.000 euros falsosLa operació ha culminat amb la detenció simultània dels quatre membres de l’organització i el registre d’un domicili.

A l’immoble s’ha desmantellat una impremta clandestina per a la fabricació de bitllets de 10 euros i 20 euros i de documents d’identitat. A més s’han confiscat elements necessaris per a la falsificació de bitllets d’euro, com ara impressores, paper, tintes, guillotina, ordinadors i gran quantitat de diners falsos en diferents períodes de fabricació. També s’han confiscat al voltant de 9.000 euros falsos, que cal sumar als més de 6.500 ja intervinguts en el curs legal. De la mateixa manera els arrestats tenien material preparat per a la falsificació de més de 20.000 eurosfalsificados en bitllets de 20 euros.

Port de Tarragona