La Policia Nacional allibera onze dones i desarticula un grup itinerant de proxenetes que les explotava a pisos turístics

La Policia Nacional han desarticulat un grup itinerant de proxenetes que explotava dones veneçolanes a pisos turístics. Els agents han constatat durant la investigació que la xarxa criminal hauria llogat pisos a més de la meitat de les províncies d’Espanya. En l’operatiu s’han detingut 11 persones de nacionalitat espanyola i veneçolana, decretant l’ingrés a presó per a sis d’elles, i s’han alliberat al mateix nombre dones. Així mateix els investigadors van comprovar que usaven de plataformes de lloguer de pisos turístics, o altres mitjans de lloguer rotacional, per ocultar les seves activitats delictives.

Lloguer de pisos turístics

La investigació va començar quan els agents van tenir coneixement de l’existència d’una organització dedicada al tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual. La xarxa, formada per persones de nacionalitat espanyola i veneçolana, es dedicava a la captació de dones joves amb una situació de precarietat econòmica i vulnerabilitat, oferint un treball inexistent al nostre país. Després de la fase de captació, es duia a terme el trasllat de les dones que incloïa la reserva d’hotel, el pagament del bitllet d’avió i altres tràmits que generaven un deute econòmic que haurien de saldar exercint la prostitució.

Els agents van constatar que es tractava d’una xarxa itinerant de proxenetes amb una àmplia mobilitat geogràfica, usant habitatges de lloguer turístic que la mateixa organització contractava en diferents ciutats de la geografia nacional. Durant la investigació s’ha comprovat el lloguer de pisos a més de la meitat de províncies del nostre país.

Dones ofertes com “novetats” per a més benefici econòmic

La xarxa desmantellada aprofitava la seva àmplia mobilitat geogràfica per oferir a les dones com “novetats” en les localitats on eren traslladades, el que els proporcionava un major benefici econòmic. Els investigats també es desplaçaven als llocs on hi havia les dones, llogant pisos propers als utilitzats per a l’explotació per supervisar la il·lícita activitat.

Les víctimes eren controlades sota amenaces i coaccions en tot moment, arribant a ser agredides físicament per sotmetre-les al pagament del deute contret, deute que a més augmentava si no complien amb els terminis establerts per fer efectiu el pagament. Els moviments i els contactes que les dones tenien amb tercers eren sempre supervisats, a més d’auditar els seus serveis sexuals sense permetre que descansessin. L’organització també els oferia la possibilitat de regularitzar la seva situació a Espanya a canvi d’una contraprestació econòmica.

A més de l’explotació sexual de dones, es dedicaven al tràfic de drogues a petita escala sota les directrius dels membres de l’organització que ocupaven els esglaons més alts de la mateixa.

Nou registres

Després d’analitzar tota la informació recopilada, els agents van establir el dispositiu operatiu i van realitzar nou registres simultanis en pisos de Granada (4), Almeria (2), Ferrol (1), Pontevedra (1) i Alacant (1), immobles que en aquest moment regentava l’organització criminal. Es van arrestar un total d’11 persones, vuit de nacionalitat veneçolana i tres espanyols, a Almeria (3), Granada (2), Alacant (2), Pontevedra (1), Ferrol (1), la Corunya (1) i Madrid (1). En l’operació s’han alliberat a un total de 11 dones.

Port de Tarragona