Detingut un atracador de 63 anys especialitzat en bancs i furgons blindats, que havia perpetrat cinc robatoris a Barcelona

Imatge d'una càmera de seguretat d'un dels atracaments. / Mossos

Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 25 de març un home de 63 anys, veí de Barcelona i nacionalitat italiana, com a presumpte autor de cinc atracaments en entitats bancàries de Barcelona l’any 2016, 2017 i 2018. La investigació policial va iniciar-se després de conèixer una sèrie d’atracaments que seguien un mateix patró d’execució i que van investigar els agents de la Unitat Central d’Atracaments.

La informació de la que disposaven els agents situava en els assalts a dos homes de nacionalitat italiana d’edat compreses entre els 50 i els 60 anys. Entraven a la sucursal a l’hora d’obertura i aprofitaven que algun treballador en aquell moment entrava al banc per consumar l’atracament. Els lladres sempre ocultaven el seu rostre amb cascos de motocicleta i ulleres de sol amb l’objectiu de protegir la seva identitat.

Aleshores es repartien els rols: un dels atracadors adoptava un rol central i s’encarregava de fer-se acompanyar d’un dels treballadors al lloc on s’ubicava la caixa forta. Mentrestant, l’altre s’encarregava de les tasques de vigilància i control de l’entorn per detectar una possible presència policial o qualsevol altra amenaça.

Els atracaments duraven pocs minuts i els lladres no s’esperaven a l’obertura retardada de les caixes fortes quan estaven tancades. Prioritzaven que l’assalt tingués una durada curta, fet que els conferia més seguretat, per sobre d’obtenir un botí més substanciós. Un dels elements que cridava l’atenció tenia a veure amb el fet que els dos homes actuaven amb molta naturalitat i tranquil·litat i no dubtaven en fer ús de la violència si se’ls complicava l’atracament, realitat que portava a pensar en el seu alt grau de professionalitat.

Després de diverses gestions d’investigació els policies van constatar que a Barcelona s’hi trobaven un grup de sis persones de nacionalitat italiana, la majoria dels quals amb nombrosos antecedents al seu país. Aquests homes formaven part d’una associació criminal dedicada principalment als atracaments en entitats bancàries i furgons blindats a la dècada dels noranta, tot i que també havien protagonitzat assalts a transports de joieries. En aquest entorn delinqüencial també havien estat autors d’extorsions, lesions i possessió il·lícita d’armes de foc.

Avançada la investigació els agents van poder identificar un dels autors dels cinc atracaments, un home de nacionalitat italiana de 63 anys. Les comprovacions van confirmar que residia a Barcelona i que es tractava d’un atracador expert, vinculat a organitzacions criminals italianes, que en total hauria aconseguit 170.000 euros de botí.

El 25 de març els investigadors el van poder detenir a Barcelona. En l’entrada i escorcoll al seu domicili se li van intervenir diversos indicis relacionats amb els robatoris.

El detingut va passar a disposició judicial el dia 27 de març i el jutge d’instgrucció número 31 de Barcelona va decretar el seu ingrés a presó.

Port de Tarragona