La Policia Nacional destapa un frau de quatre milions d’euros a la Seguretat Social a empreses de gastronomia i geriatria de Toledo

archivo

Agents de la Policia Nacional han destapat un frau de 3.956.653 euros a la Seguretat Social en els sectors de la gastronomia i la geriatria, informa el cos policial. Les investigacions, que han culminat amb la detenció de tres persones, van començar durant el passat mes de gener quan es van rebre dues denúncies que alertaven de possibles delictes contra la Seguretat Social comesos a la província de Toledo. Tres persones han estat detingudes per delictes contra la Seguretat Social i frustració de l’execució. Les primeres gestions es van iniciar amb la investigació d’una fundació que, des de l’any 2005, havia acumulat un deute amb la Seguretat Social de més de 400.000 euros. En l’operació s’ha investigat l’administrador d’unes empreses que gestionaven residències de gent gran, que havia generat un deute de 3.520.610,96 euros i portava una vida de luxe a costa dels futurs pensionistes

Els investigats, per tal d’eludir el pagament de les quantitats degudes a l’organisme públic i així frustrar les legítimes aspiracions de cobrament, van crear grups fraudulents d’empreses o societats patrimonials a què transferien els guanys de les empreses deutores ocultant la seva veritable balanç econòmic.

Les primeres gestions es van iniciar amb la investigació d’una fundació que es dedicava al foment econòmic i social del sector de l’hostaleria a través de la implantació d’una escola de gastronomia que, des de l’any 2005, havia generat un deute amb la Seguretat Social de més de 400.000 euros.

Donades les dificultats en la gestió de l’escola davant les importants deutes acumulats, la fundació va crear una mercantil per seguir donant els serveis d’ensenyament i gastronomia que venien oferint des d’abans de l’any 2000, posant de president en el Consell d’Administració a què era director de l’escola de gastronomia. D’aquesta manera, va poder desenvolupar la seva activitat de manera normal, dificultant o frustrant el legítim cobrament del deute acumulat amb la Tresoreria General de la Seguretat Social en ocultar el veritable balanç econòmic de l’escola.

Tots els patrons de la fundació anteriors a l’any 2015 ja van morir, per la qual cosa no s’ha pogut actuar contra ells. Tan sols l’actual roman amb vida, exercint de president de la mateixa i vicepresident de la mercantil.

Diversos treballadors de l’empresa van declarar que es generava diners suficients per estar al dia amb els organismes públics, proveïdors i treballadors. No obstant això, els patrons havien deixat de pagar a diversos treballadors.

Per aquests fets, s’ha aclarit un delicte contra la Seguretat Social i un altre de frustració de l’execució, aturant-se a dues persones com a responsables dels mateixos.

Una vida de luxe a costa de no pagar a la Seguretat Social

En un segon cas es va investigar al responsable d’un grup empresarial dedicat a la gestió d’establiments residencials de gent gran.

L’ànim de defraudació d’aquesta persona va començar el dia que va donar d’alta al seu primer treballador, l’any 2008, en no fer mai l’ingrés de les quotes obreres a les quals està obligat i existint una continuïtat en l’impagament de cotitzacions fins a la actualitat.

Des de llavors, el deute generat per les set empreses investigades i per la seva pròpia persona en el vessant d’autònom ha suposat un perjudici a la Tresoreria General de la Seguretat Social de 3.520.610,96 euros.

No obstant això, a costa de no pagar a la Seguretat Social, el seu administrador i la seva família han portat una vida de luxe, vivint en una de les zones més exclusives de La Moraleja, a la localitat madrilenya d’Alcobendas, i conduint vehicles d’alta cilindrada . De tot això s’ha informat al Jutjat.

Port de Tarragona