Policia Nacional espanyola i Policia Federal argentina detenen 36 fugitius reclamats per autoritats judicials d’ambdós països

Els arrestats havien estat reclamats per diferents autoritats judicials espanyoles i argentines per blanqueig de capitals, delictes contra la salut pública, robatori agreujat, agressió i abús sexual, estafa, homicidi i falsificació, entre d'altres

Imatge d'arxiu de la Policía Federal Argentina durant la detenció d'un homicida.

La Policia Nacional, en un operatiu conjunt amb la Policia Federal Argentina, han arrestat 36 fugitius reclamats per les autoritats judicials d’Espanya i Argentina. Les detencions han tingut lloc de manera coordinada en tots dos països. Aquesta operació, anomenada Transatlàntic, va començar al mes de març de 2018 amb la detenció, en sòl espanyol, d’un ciutadà argentí requerit per blanqueig de capitals. L’operatiu de col·laboració entre les policies nacionals d’Espanya i l’Argentina, a través de les seves respectives Oficines Centrals Nacionals d’Interpol, ha permès dur a terme una operació que s’ha saldat amb la detenció de 36 fugats.

Una vegada que tots dos països es van intercanviar un llistat amb la totalitat de pròfugs reclamats per les diferents autoritats judicials, es va procedir a sol·licitar a tots els jutjats reclamants l’emissió de les preceptives ordres internacionals de detenció i la inclusió de les mateixes en les bases de dades d’Interpol.

El 6 de març de 2018 va executar a Espanya la primera detenció en el marc de l’operació. Es tractava d’un ciutadà argentí requerit per delicte de blanqueig de capitals. Des de llavors, es va dur a terme la resta de les detencions i localitzacions en tots dos països, tots ells per delictes com blanqueig de capitals, delictes contra la salut pública, robatori agreujat, agressió i abús sexual, estafa, homicidi i falsificació, entre d’altres. A hores d’ara, l’operació es troba tancada.

16 detinguts a Espanya i 20 a Argentina

De les 36 detencions, 16 d’elles s’han produït en territori espanyol, mentre que les 20 restants s’han dut a terme a l’Argentina. A l’octubre de 2018, es va aturar a Còrdova (Argentina) un home que el 2009 va acudir al madrileny centre comercial Islazul després d’haver acordat amb tres persones més la sostracció de les saques que uns vigilants de seguretat anaven a transportar des d’una sucursal instal·lada al interior centre comercial.

Quan dos vigilants van sortir de l’entitat bancària per traslladar les saques fins al furgó blindat, el detingut, que es trobava assegut davant de la sucursal, es va aixecar i va començar a moure els braços en senyal d’avís a les persones que l’havien acompanyat. En aquell moment, un dels individus es va abalançar sobre un dels vigilants realitzant diversos trets amb armes de foc, que van impactar en diverses zones del seu cos. Un altre dels trets va impactar al peu d’una vianant que es trobava al centre comercial. Finalment, no van aconseguir prendre-li les saques. Un agent de la Policia Nacional fora de servei va presenciar els fets i va procedir a la detenció d’un dels implicats.

Agressió i abús sexual

Entre les detencions es troben diversos casos d’agressió i abús sexual. A l’Argentina van ser detingudes tres persones per fets succeïts en el nostre país.Uno dels detinguts va entrar al portal de la seva bloc d’habitatges, en què també vivia una nena de 11 anys i amb la qual va coincidir en el moment dels fets. En aquest instant, la va subjectar contra la paret i va començar a besar-la en la boca i al coll. Després, va introduir la seva mà en l’interior dels pantalons de la nena per tocar-li els genitals. La víctima finalment va aconseguir escarpase i sortir fugint.

També va ser arrestat un home que va obligar a les seves dues filles a mantenir relacions sexuals amb ell. Els fets van passar quan les dues nenes eren menors d’edat i durant un període de dos anys. Un altre dels homes detinguts va abordar la seva exparella al portal del seu domicili, on va ser agredida i obligada a pujar al pis per abusar sexualment d’ella sota amenaces de mort. A Espanya, va ser detingut un individu que va abusar sexualment a l’Argentina del seu fill de cinc anys en presència d’un altre fill d’un any i mig d’edat, aprofitant que la seva mare no es trobava a casa. Per amagar el delicte, va colpejar i amenaçar de mort als nens utilitzant una arma blanca i els va dir que mataria a la seva mare si revelaven el que estava succeint.

Port de Tarragona