La Policia Nacional desmantella una xarxa que segrestava a MENAS traficats a Espanya en pasteres

La Policia Nacional ha desmantellat una xarxa per segrestar menors estrangers no acompanyats després de la seva arribada a Espanya. La xarxa portava als nens fins al nostre país mitjançant l’encreuament clandestí de frontera, principalment en pasteres. Posteriorment, els arrestats treien als menes de centres de menors ubicats a la província de Cadis i els portaven fins a la Mojonera (Almería). Demanaven als seus familiars al Marroc 500 euros per al seu alliberament, amenaçant-los amb matar els nois o utilitzar els seus òrgans per al tràfic il·legal en cas de no accedir a les seves exigències. Finalment els agents han detingut a 6 persones -4 han ingressat a la presó- a Almeria (3), Cadis (1), La Línia de la Concepció (1) i Jerez de la Frontera (1).

Les investigacions comencen a l’estiu de 2018 quan una dona d’origen marroquí va detectar a tres compatriotes menors d’edat a Granada en situació de desemparament. Després de les seves declaracions, i un cop realitzades les primeres gestions policials, es va poder identificar l’existència d’un entramat criminal que de manera professional es dedicava amb continuïtat en el temps a captar menors al Marroc. Exigien als seus familiars una quantitat variable de diners pel seu trasllat a Espanya, quantitat que variava en funció del mètode de tràfic d’éssers humans que empressin. Posteriorment traslladaven als menors fins a Tànger on una altra persona es feia càrrec dels nens.

Una vegada a Espanya, si els menors no eren detectats per les Forces de Seguretat eren rebuts per altres membres de la xarxa. En el cas de ser ingressats en centres de menors de la província de Cadis aconseguien contactar amb ells per treure’ls al més aviat possible. Així mateix, l’organització no només es feia amb els menors que ells traficaven, sinó que captaven els que estaven en centres de menors de la província de Cadis que havien estat traficats per altres xarxes i els oferien falsos pretextos perquè accedissin a ser traslladats a altres províncies d’Espanya.

Amenaçats amb traficar amb els seus òrgans

La xarxa materialitzava el segrest dels menors en el moment en què eren conduïts a la província d’Almeria, on eren informats tant ells com els seus familiars al Marroc de la seva situació i de les condicions per al seu alliberament. D’aquesta manera, mantenien cases en aquesta ciutat andalusa on els tenien privats de llibertat fins que rebessin la quantitat de 5.000 dírhams, prop de 500 euros. No dubtaven a amenaçar directament els menors o als familiars d’aquests al Marroc que en cas de no ser satisfet el pagament dels mateixos moririen o serien emprats per al tràfic d’òrgans. Per la seva banda, al Marroc es trobaven les persones receptores dels pagaments, els quals informaven a l’estructura de l’organització a Espanya per efectuar si procedia l’alliberament de les víctimes.

És destacable la professionalització d’aquesta xarxa que actuaven de manera coordinada amb els traficants del Marroc així com la perillositat de la mateixa. De fet altres organitzacions ja desarticulades no van dubtar a enviar sicaris a Espanya per considerar que els llevaven als menors que havien traficat prèviament. Després d’una intensa tasca investigadora es va detenir a 6 persones, a Almeria (3), Cadis (1), la Línia de la Concepció (1) ia Jerez de la Frontera (1). Al costat de les detencions, s’han realitzat dues entrades i registres a El Ejido (Almeria) on s’ha intervingut material associat a la comptabilitat dels pagaments que havien de realitzar els familiars dels menes, diners en efectiu i diversos terminals telefònics.

Port de Tarragona