La Fiscalia demana prorrogar l’ingrés preventiu a presó dels dos principals sospitosos del crim de la Guàrdia Urbana

La jutge cita els investigats i les parts a una vista pel proper 16 d’abril

Rosa Peral, enmanillada i custodiada per una agent de Mossos durant la reconstrucció del cas, al 2017. / Gemma Sánchez

La Fiscalia ha demanat prorrogar l’ingrés preventiu a presó dels dos principals sospitosos del crim de la Guàrdia Urbana, els agents Rosa Peral i Albert López, investigats per presumptament haver matat el company del cos Pedro Rodríguez. Segons ha pogut saber l’ACN, el ministeri públic ha fet la petició quan són a punt de complir-se els dos anys de la detenció dels dos investigats. Si bé l’acusació particular –exercida per la família de la víctima- també tenia previst demanar la prorroga de l’empresonament, finalment aquesta no s’ha formalitzat perquè la Fiscalia ja havia fet el tràmit. Ara la jutge ha citat Peral, López i les acusacions a una vista que se celebrarà el proper 16 d’abril al jutjat de Vilanova i la Geltrú per decidir si allarga l’empresonament.

Rosa Peral i Albert López seran excarcerats des de Brians 1 i Quatre Camins, respectivament. Fonts judicials han apuntat a l’ACN que, durant la vista, els dos investigats tindran dret a intervenir per defensar-se de les acusacions que els assenyalen com a autors de la mort de Pedro Rodríguez, que va aparèixer calcinat dins un cotxe prop del pantà de Foix a principis de maig del 2017.

La jutge haurà de decidir ara si allarga l’ingrés preventiu a presó, amb una prorroga màxima de dos anys més. Amb tot, la previsió és que el judici se celebri abans d’esgotar aquest període. A principis d’any, l’Audiència de Barcelona va denegar aixecar les mesures cautelars i concedir la llibertat a Rosa Peral. Mesos abans, la mateixa Audiència també li ho va denegar a Albert López, argumentant que l’acusat havia mostrat nombroses contradiccions al llarg de la investigació.

La instrucció, a un pas del tancament definitiu

Mentrestant, la jutge és a punt de tancar definitivament la instrucció. Tot i que a finals d’octubre va donar la investigació per acabada, tant la Fiscalia com les dues defenses van utilitzar els cinc dies fixats per llei per demanar noves proves. La magistrada va desestimar les peticions dels advocats de López i Peral, però va acceptar les sol•licituds del fiscal.

Els documents demanats per la fiscalia ja s’han incorporat, però la causa està pendent ara d’enllestir la transcripció de les declaracions enregistrades dels dos investigats. Un cop es resolgui aquest tràmit, la jutge instarà les parts a presentar els respectius escrits d’acusació i de defensa.

Port de Tarragona