La Junta Electoral Central permet a Junqueras donar una roda de prensa a Soto del Real i que Rufian doni un míting a Lledoners

El cap de llista d'ERC al Congrés dels Diputats respondrà a les preguntes per videoconferència

Soto del Real / Foto: Carlos Delgado

ACN Madrid.-L’Agència Catalana de Notícies (ACN) oferirà la primera roda de premsa d’Oriol Junqueras des de la presó, després de l’autorització que la Junta Electoral Central (JEC) ha fet aquest dimarts a la petició d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Els republicans havien sol·licitat a la JEC que autoritzés la participació del seu candidat a diversos “debats públics”. A banda del de l’ACN, el divendres 19 d’abril a les deu del matí a Barcelona, també havien demanat autorització per participar a dos debats a TV3, un el dijous 18 d’abril a dos quarts de nou del matí i un altre el 24 d’abril a les deu de la nit, ambdós a Sant Joan Despí; per a un altre a Catalunya Ràdio el 25 d’abril a dos quarts de nou del matí, a Barcelona, i per a dos més a TVE, el 15 i 16 d’abril a les deu de la nit a Sant Cugat i a Madrid. La JEC els tomba tots menys l’acte de l’ACN.

A l’escrit de resolució, la JEC determina que en els casos de TV3, Catalunya Ràdio i TVE els informes del secretari general d’Institucions Penitenciàries posen de relleu la “incompatibilitat” de les sol·licituds amb diferents circumstàncies “operatives i funcionals” que rodegen la situació de presó provisional. En són exemples l’horari de les entrevistes i debats, la impossibilitat de disposar de l’única sala de videoconferència operativa de la presó de Soto del Real o el fet que durant aquests dies Junqueras ha d’assistir al judici al Tribunal Suprem.

En canvi, “pel que fa al debat sol·licitat per al divendres 19 d’abril a les 10 del matí, que s’hauria d’efectuar dels del corresponent centre penitenciari, igualment a la vista dels esmentats informes, la JEC considera que no s’acrediten prou motius que impedeixin autoritzar la realització, de manera que per l’autoritat competent s’hauran d’arbitrar les mesures oportunes perquè pugui tenir lloc la participació telemàtica del candidat”.

La petició, signada per Josep Ramon Mut com a representant general de la coalició ERC-Sobiranistes, recordava els preceptes de la Constitució que garanteixen els drets fonamental dels presos, entre els quals el de la participació política.

Un altre precepte que se subratllava, és que les emissores de ràdio i televisió de titularitat pública han de respectar el pluralisme polític i social i la igualtat, i que les televisions privades han de respectar, a més, els principis de proporcionalitat i de neutralitat informativa en debats, entrevistes i informacions de la campanya electoral.

Rufián, a LLedoners

D’altra banda la Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat un míting d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a la presó de Lledoners el pròxim 18 d’abril amb Gabriel Rufián, en el marc de la campanya electoral del 28-A. Cal recordar que ERC havia demanat poder fer actes en aquesta presó del Bages, a Mas d’Enric (Tarragonès) i a Puig de les Basses (Alt Empordà), i que aquest mateix dimarts el Departament de Justícia ha emès un informe favorable a que se’n facin sempre que no siguin actes multitudinaris, no afectin la normalitat dels centres i hi assisteixin només els presos que han demanat el dret a vot, a qui cal garantir la seva intimitat, i tot sempre subordinat a les condicions de seguretat.

A l’escrit de resolució, la JEC posa en valor, precisament, l’informe favorable d’Institucions Penitenciàries i subratlla que el mateix text ja marca certes limitacions. Per això, autoritza la celebració de l’esdeveniment, tenint en compte l’aplicació d’aquestes limitacions.

La JEC també recorda que, segons la normativa vigent, els presos poden exercitar els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi, excepte que fossin incompatibles amb l’objecte de la detenció o el compliment de la condemna.

A partir d’aquests preceptes, la JEC considera que el debat dels programes electorals de les diferents candidatures amb els interns de les presons afavoreix aquests drets i, en especial, el dret a la participació política. També es recorda que la JEC ja va autoritzar un acte d’aquest tipus durant les darreres eleccions andaluses.

D’altra banda, fonts d’Esquerra Republicana han confirmat a l’ACN que ja estan preparant l’acte de Lledoners.

Port de Tarragona