International Trial Watch denuncia que comandaments que declaren al judici de l’1-0 tenen un passat policial amb tortures i maltractaments

Els observadors critiquen que Marchena permeti que els policies s'allarguin però talla les defenses

El president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena. / Xavier Alsinet

ACN Madrid.-International Trial Watch ha denunciat aquest dilluns que alguns dels comandaments que declaren al judici de l’1-O al Tribunal Suprem tenen «un passat policial fosc sobre el que planegen casos de tortures, maltractaments, mort de detinguts o justificació de les actuacions anteriors». El relat d’aquest tipus de testimonis és el que després marca, segons els observadors, l’explicació de policies i guàrdies civils, que acaba sent «pràcticament idèntica», tot i la prohibició de no contaminació entre testimonis. «Cadenes de declaracions que poden haver estat contaminades en origen per funcionaris implicats en fets ben ombrívols», conclou ITW. D’altra banda, també critica que el president de la sala, Manuel Marchena, permeti que les explicacions dels testimonis acusatoris s’allarguin, especialment quan recreen escenes de manifestants, i talli la defensa quan els intenta fer entrar en contradicció.

Els observadors han fet referència al testimoni d’aquesta passada setmana d’un comandament de la Guàrdia Civil processat per un delicte de tortures i condemnat en primera instància. Va ser absolut pel Suprem, incloent dos membres de la sala actual, però el Tribunal Europeu dels Drets Humans va acabar condemnant l’Estat per aquest cas.

Pel que fa a l’actuació de Marchena, ITW constata que es reafirma la seva tendència d’afavorir que els testimonis acusatoris s’allarguin, i en canvi «limita les intervencions de les defenses quan els pretenen fer entrar en contradicció per allò declarat». Un exemple és quan una defensa va preguntar a un agent de policia si va veure com els agents perseguien i colpejaven manifestants. Marchena, continuen els observadors, «no va permetre seguir l’interrogatori en considerar que el lletrat no podia preguntar al testimoni el que el mateix lletrat creia que el testimoni hauria d’haver vist». «Recargolat argument, gens convincent» i menys tenint en compte que el president no permet veure els vídeos, ha remarcat ITW.

També continuen veient «preocupant» que les parts no puguin conèixer el calendari complet el judici i l’ordre dels testimonis, el que «entorpeix la preparació dels interrogatoris i debilita l’exercici del dret de defensa».

Els observadors sí que veuen positiu que els acusats puguin seure al costat de les seves defenses lletrades.

Port de Tarragona