La Policia Nacional destapa un frau de més de 18 milions d’euros a la Seguretat Social a Catalunya i deté 26 persones

Una de les organitzacions delictives va posar al capdavant d'una societat a una nena de tres anys per tal d'ocultar al veritable titular dela mercantil

archivo

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, han portat a terme a Catalunya una operació
dirigida contra el frau a la Seguretat Social en amplis sectors d’activitat, principalment el sector del transport de mercaderies per carretera.
Les investigacions van començar a mitjans de l’any passat quan els agents van rebre 18 denúncies sobre la presumpta comissió de delictes contra la Seguretat
Social a Catalunya. Els agents han investigat a un total de 36 persones com a presumptes autors de delictes contra la Seguretat Social, frustració de la
execució, frau a la Seguretat Social i grup criminal. Gràcies a això, s’ha descobert que s’havia generat un frau a la Seguretat Social per valor de
18.182.092,59 euros.

Els investigats, per tal d’eludir el pagament de les quantitats degudes i frustrar les aspiracions de cobrament, van crear en uns casos grups fraudulents de
empreses i en altres successions empresarials opaques. Amb això pretenien transferir els guanys de les empreses deutores a societats patrimonials,
ocultant la seva veritable balanç econòmic.

La filla del cap de la trama de tres anys propietària de l’empresa

En un dels casos, la societat investigada va néixer amb la idea de ser un instrument per al delicte, i per a tal fi van ocultar a l’amo real de la societat posant-la a nom de la filla del cap de la trama, de tres anys d’edat, amb la connivència de la seva exparella. A més, el principal investigat va posar com a testaferro a la seva germana mentre que ell mateix es va atribuir el poder general d’actuació de l’empresa per fer i desfer al seu antull, sent reconegut pels treballadors com el seu cap de la mateixa manera que la mare de la nena.
L’impagament sistemàtic a la Seguretat Social ha suposat que l’empresa hagi utilitzat aquest frau com una eina de gestió empresarial, reduint costos enfront de competidors del sector. Amb aquesta finalitat, la societat contractava als seus empleats amb una alta del 50% de jornada, o bé, sense donar-los d’alta a la Seguretat Social per un sou que rondava els 800 euros obligant-los a realitzar ports durant jornades maratonianes de fins a 12 i 14 hores.

Hi havia tal demanda de negoci i beneficis que, tot i tenir retirat el carnet de conduir, ell mateix conduïa i quan era multat usurpava la identitat d’antics treballadors de l’empresa per tal de donar la culpa als altres. Amb aquest afany de necessitat d’ingressos, i davant l’assetjament que patia per al cobrament del deute, el cap va decidir facturar els ports de l’empresa al compte del nebot per ocultar d’aquesta forma la seva veritable entrada d’efectiu.

El perjudici econòmic a la Tresoreria General de la Seguretat Social puja a 308.689,26 euros, si bé només en els dos anys investigats van tenir un balanç de pagaments positiu de 618.837,74 euros, quantitat més que suficient per haver afrontat els seus deutes amb la Seguretat social.

Entramat societari no transparent

En un altre dels assumptes investigats, els agents van detectar un important entramat societari existent en les diferents investigacions econòmiques practicades, de manera que la UDEF va sol·licitar la col·laboració d’agents de la Prefectura Superior de Catalunya i la Brigada de Policia Judicial de Granada.
La investigació va començar per una denúncia presentada des de Barcelona, ​​detectant l’existència d’un grup empresarial opac compost per 17 societats que, igual que en el primer cas, es dedicaven al transport de mercaderies per carretera. L’entramat tenia ramificacions en set províncies espanyoles, per les quals els investigadors van haver de seguir la pista als autors dels delictes fins a arribar a Granada, on van ser detinguts.

Les companyies implicades volien aparentar una adreça d’empreses independent, si bé eren un sòlid grup empresarial no transparent que es dividia en tretze societats degudes amb la Seguretat Social, i quatre «instrumentals» que facturaven els treballs de les deutores. Les empreses motivaven la injustificada creació de més de 30 codis de compte de cotització (CCC) per diferents localitzacions per «dissipar» el deute i frustrar les tasques d’embargament de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

La forma d’operar del grup desarticulat s’iniciava utilitzant una nova empresa, que havien constituït amb anterioritat a la seva posada en funcionament, mitjançant els seus testaferros de confiança i que posaven en marxa una vegada que provocaven intencionadament la insolvència de l’anterior, succeint-d’aquesta manera l’activitat d’una manera «fraudulenta» en no formalitzar la seva cessament d’activitat i continuar el negoci amb els mateixos empleats transvasats, però sense afrontar els costos deguts de Seguretat Social.
El deute a la Seguretat Social ha pujat a 2.505.594,87 euros pel que es va arrestar sis persones com a presumptes autors de set delictes contra la Seguretat Social, un delicte de frustració de l’execució i un delicte de grup criminal.

Port de Tarragona