L’acusació particular creu que l’objectiu del crim de la Urbana era amagar detalls de la mort d’un manter a Montjuïc

La família de la víctima també creu que Peral volia evitar que Rodríguez trenqués la seva relació sentimental

Rosa Peral, sospitosa del crim, sortint de l'escorcoll policial del seu domicili. / Gemma Sánchez

ACN.- La família de la víctima del crim de la Guàrdia Urbana assegura que els dos principals acusats, els agents Rosa Peral i Albert López, van matar el també agent Pedro Rodríguez per evitar que aquest revelés detalls sobre un operatiu policial on va morir un venedor ambulant a Montjuïc l’any 2014. Segons l’escrit presentat per l’acusació particular, avançat per La Vanguardia i al qual ha tingut accés l’ACN, aquest va ser el motiu principal que va desencadenar els fets del maig de 2017, quan Rodríguez va aparèixer calcinat dins un cotxe prop del pantà de Foix. L’acusació particular també destaca que la relació sentimental entre Peral i Rodríguez no passava per un bon moment, i adverteix que ella va matar-lo per evitar que l’abandonés. La família els considera coautors d’un delicte d’assassinat amb traïdoria i demana 25 anys de presó per a cadascun.
A l’escrit entregat ahir dijous, l’acusació particular recorda que l’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona Rosa Peral va mantenir tres relacions sentimentals alhora: amb el seu marit, amb Albert López i amb Pedro Rodríguez –els dos agents de la Urbana-. A finals del 2016, ella es separava del seu marit i formalitzava la parella amb Rodríguez, “malgrat seguia mantenint trobades sexuals amb Albert López”. L’acusació destaca que López va desenvolupar una “forta enemistat” cap a Rodríguez.

Al mateix temps, la família de la víctima constata que, a principis del 2017, la relació de parella entre Peral i Rodríguez no passava per un bon moment, fins el punt que ell “es plantejava trencar-la”. “Rosa Peral no suportava la idea que l’abandonés”, destaca l’escrit d’acusació, en especial referència al temor de quedar-se sola a les portes del judici del cas conegut mediàticament com ‘Pornovenjança’.

Segons l’acusació particular, Peral també temia que Rodríguez trenqués la relació per si ell “airejava entre la Guàrdia Urbana les dades que coneixia d’un succés amb un manter a Montjuïc”. L’escrit recorda així que, l’agost del 2014, Peral i López van participar a un operatiu contra la venda ambulant en el qual va resultar mort un home que va caure per un terraplè. Aquells fets van desencadenar una investigació judicial i, segons els familiars de Rodríguez, ella li havia confessat que López havia llençat l’home muntanya avall “de forma intencionada”.

Davant la possibilitat que Rodríguez trenqués la relació i decidís revelar els detalls que coneixia d’aquell operatiu, sosté l’acusació particular, “els dos investigats havien pensat la possibilitat d’acabar amb la vida d’ell”. L’escrit assenyala que el vespre de l’1 de maig del 2017 els dos es van posar d’acord per matar Rodríguez, després que aquest discutís amb Peral i li digués que la deixaria.

“Somnolent i semi inconscient”

Segons la família, Peral i López van decidir que cometrien el crim quan Rodríguez “estigués adormit sota els efectes d’algun calmant o medicament que incrementés la seva somnolència i semi inconsciència”. D’aquesta manera, els dos acusats van quedar que Peral avisaria López quan la víctima estigués profundament adormida. Poc abans de les tres de la matinada, relata l’acusació particular, López va entrar a la casa d’ella a Vilanova i la Geltrú saltant la tanca i tots dos van matar Rodríguez “sense que tingués la més mínima possibilitat de defensar-se”.

Respecte el mètode del crim, però, l’escrit obre diverses possibilitats: que colpegessin l’home amb una destral o algun altre objecte contundent, que l’estrangulessin entre els dos, o bé que fessin totes dues coses per assegurar-se que havien acabat amb la seva vida. Amb el crim consumat, l’acusació relata que els dos investigats van intentar fer desaparèixer qualsevol prova i recorda que van intentar incriminar l’exmarit de Peral com a autor dels fets. En aquest sentit, van conduir fins la Bisbal del Penedès, on viu l’exmarit, utilitzant el mòbil de Rodríguez per a què el rastre de la senyal el situés allà.

Poc després, Peral i López van dur el cotxe de Rodríguez amb el seu cadàver a l’interior fins una pista forestal prop del pantà de Foix, on li van calar foc “fins la pràctica destrucció de cos per eliminar qualsevol prova o evidència d’allò que havia succeït”.

25 anys de presó i 10 de llibertat vigilada

L’acusació particular considera que Peral i López son coautors d’un delicte d’assassinat amb traïdoria, motiu pel qual demana que cadascun sigui condemnat a una pena de 25 anys de presó, més 10 anys posteriors de llibertat vigilada. La petició és similar a la que aquesta mateixa setmana ha plantejat la Fiscalia, que demana 24 anys de presó per a López i 25 per a Peral, entenent que ella compta amb un agreujant de parentiu amb la víctima.

Al mateix temps, l’acusació particular també reclama que els dos investigats paguin 795.000 euros en concepte d’indemnització per als diversos familiars directes que han patit les conseqüències de la mort de Rodríguez: 450.000 euros per al seu fill –de 2 anys en el moment dels fets-, 225.000 per al seu pare, 100.000 per als seus dos germans, i 20.000 per a la seva ex dona.

D’altra banda, la família ha demanat que, durant el judici, declarin una quarantena de testimonis, entre els quals hi ha familiars i amics de Peral i Rodríguez, així com també dues recluses que van compartir presó amb ella durant la seva estada a Wad Ras. L’acusació també vol que testifiquin més de 30 policies, entre membres dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, els quals van participar en la investigació dels fets.

Un cop presentats els escrits d’acusació de la Fiscalia i de l’acusació particular, la jutge de Vilanova i la Geltrú que dirigeix la investigació emplaçarà properament les defenses a presentar els seus escrits. Després, la magistrada dictarà la interlocutòria de concreció dels fets per tal d’elevar el cas a judici, que se celebrarà davant un jurat popular a l’Audiència de Barcelona. Mentrestant, Peral i López són en presó preventiva des de mitjans de maig del 2017.

Port de Tarragona