Quatre detinguts per expoliar restes arqueològiques a Tarragona, Màlaga i Còrdova

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i han recuperat més de 3.700 restes arqueològiques a diferents localitats de Tarragona, Màlaga i Còrdova que arribarien a un valor superior als 500.000 euros al mercat negre, encara que el seu valor històric és incalculable segons els pèrits.

Entre les peces arqueològiques recuperades destaquen per la seva importància una escultura femenina de l’època romana similar a la que es troba al Teatre Romà de Mèrida i una punta de fletxa de tipus palmela de l’època prehistòrica, segons un comunicat remès aquest divendres per la Guàrdia Civil.

Agents del Seprona, en coordinació amb la Fiscalia de Màlaga, han desenvolupat les operacions denominades «Colum» i «Patred», on s’ha detingut quatre persones i se n’han investigat nou més.

Al desembre del 2016 es va iniciar l’operació «Colum» quan es van detectar a la localitat malaguenya de Ronda diverses restes arqueològiques arquitectòniques (fustos) d’origen romà.

Algunes d’aquestes peces, segons els arqueòlegs oficials, eren similars a les que existien a l’antiga ciutat romana d’Acinipo (Ronda) al segle I d.C. i d’altres situades a la zona del terme municipal de Cabra (Còrdova).

Durant les indagacions es va constatar que restes similars (columnes) havien estat adquirides a diversos antiquaris de la província de Màlaga i eren utilitzades com a decoració ornamental en uns jardins d’un establiment hoteler.

Els agents van comprovar que els antiquaris havien confeccionat uns documents fraudulents de cessió i compravenda per emmascarar la il·legalitat de les peces amb les quals s’estava traficant comercialment.

Identificada la procedència concreta d’aquestes columnes es va registrar el domicili d’uns antiquaris a Antequera (Màlaga), on es van intervenir un total de 60 peces (columnes, bases, bustos, etcètera).

També es van realitzar inspeccions i registres a d’altres antiquaris de les localitats malaguenyes d’Antequera, Marbella i Estepona a més de Cabra (Còrdova), on es van intervenir dues peces més.

Igualment, es va descobrir que un dels antiquaris d’Antequera tenia un petit museu que era completament il·legal en estar mancat de la corresponent autorització de l’Administració de Cultura de la Junta d’Andalusia i es van recuperar 42 peces arqueològiques més.

Paral·lelament a aquests fets es va iniciar l’anomenada operació «Patred» ja que els investigadors van detectar que existia un tràfic il·legal de material arqueològic a través d’internet.

Fruit d’aquesta investigació s’ha intervingut 436 peces (numismàtica, bijuteria, etcètera) a Torremolinos (Màlaga); 3.166 peces (bases, numismàtica, bijuteria, etcètera) a Lucena (Còrdova); una àmfora a Pizarra (Màlaga) i una altra àmfora a Tarragona.

El material recuperat abraça diferents èpoques – prehistòrica, ibera, romana, medieval i visigoda -, destacant pel seu valor, singularitat i bon estat.

Entre les peces hi ha una escultura togada sedent femenina de l’època romana, una contrapesa de premsa d’oli de l’època íberoromana, una destral plana de l’Edat de Bronze, una peça de coure arsenicat, una punta de palmela, telers de l’època romana, una sivella visigoda, puntes de fletxes romanes i visigodes, un vas funerari romà i monedes romanes de bronze i plata.

Una vegada intervingudes i recuperades les peces han estat traslladades al Museu d’Antequera per a la seva custòdia, conservació i peritatge, on han estat analitzades amb deteniment per un tècnic de la Delegació de Cultura de la Junta d’Andalusia.

Els detinguts i investigats han estat posats a disposició judicial per la suposada comissió dels delictes de receptació de material arqueològic procedent d’espoli i de tràfic il·legal de béns arqueològics pertanyents al Patrimoni Històric Espanyol.

Port de Tarragona