Policia Nacional identifica amb investigadors dels EUA a 100 menors que protagonitzaven a Youtube i altres xarxes imatges sexuals

La Policia Nacional ha identificat a més de 100 menors d’edat que havien publicat en xarxes socials vídeos autoproduïts de contingut sexual, informa el cos policial aquest dissabte. Es tracta del primer macrooperatiu contra la difusió de material de contingut sexual infantil autoproduït. Les publicacions d’imatges compromeses es feien a través dels seus comptes particulars en els diferents perfils d’Instagram, Periscope, Twitter, o Youtube; on els mateixos menors eren els protagonistes. Les imatges corresponen a menors d’entre 2 i 13 anys d’edat i els motius de publicació, entre els més grans, eren la recerca de seguidors per als seus canals de Youtube i més likes en les seves publicacions.

Gràcies a la col·laboració permanent dels investigadors amb el Centre Nacional per a Menors Desapareguts i Explotats (NCMEC) dels Estats Units es va tenir coneixement dels fets constitutius dels diferents delictes relacionats amb la distribució de pornografia infantil a Internet i que s’estan cometent al nostre país. Amb aquesta informació, els agents des de començaments de l’any 2018 van detectar gran quantitat de publicacions de material d’explotació sexual infantil a diverses xarxes socials com Instagram, Periscope, Twitter o Youtube.

Després de diverses indagacions, els policies van verificar que les publicacions havien estat realitzades pels propis menors que protagonitzaven els vídeos i que utilitzaven els seus comptes particulars per difondre les imatges. Els menoresidentificados aprofitaven els moments d’intimitat en els seus domicilis per gravar les imatges amb un alt contingut sexual, on apareixien en molts casos al costat d’amics o familiars de la seva mateixa edat. Els policies van comprovar que majoritàriament l’únic motiu de la seva publicació era la manca de consciència dels nens i nenes, que únicament buscaven aconseguir nous seguidors per als seus canals de Youtube i més likes en les seves publicacions. No obstant això, s’han detectat casos, en elmarco de la investigació, en els quals diversos adults havien contactat amb ells sol·licitant-aquests vídeos a canvi de diferents contraprestacions.

Desconeixement de l’activitat online dels menors Els pares dels menors eren coneixedors que els seus fills eren usuaris de determinades plataformes de comunicació, però no eren conscients de la seva activitat real en les mateixes. En alguns casos els identificats eren de molt curta edat, trobant vídeos en què apareixien nens d’entre els 2 i 5 anys, sent els seus familiars més propers els responsables d’aquestes gravacions en què es podia veure als menors despullats o mig despullats. Encara que aquest tipus de material gravat pels familiars havia estat produït en un entorn familiar i lúdic, els nens que apareixen en ells quedaven exposats ia l’abast de tercers un cop van ser publicats a les xarxes socials. En aquesta operació han quedat plenament identificats 110 menors, entre 2 i 13 anys d’edat, i es continuen les gestions d’identificació d’una altra vintena de nens per tot el territori nacional.

Port de Tarragona