Desarticulen en Badalona tres laboratoris de falsificació de bitllets de 10 i 20 d’euros

La DIC de Mossos de Sabadell ha desarticulat un grup organitzat dedicat a la falsificació de bitllets de 10 i 20 euros i al cultiu i tràfic de marihuana, en la denominada operació Thermos i han detingut cinc persones, dos homes i tres dones amb edats compreses entre els 37 i els 47 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Badalona. La investigació es va iniciar el gener de 2018 quan els agents de la Unitat Central de Falsificació de Moneda van detectar un augment de les denúncies a les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona, relacionades amb bitllets falsos de 10 i 20 euros de la nova sèrie denominada Europa i que presentaven característiques similars de falsificació.

L’anàlisi d’aquestes denúncies relacionava directament els bitllets falsos intervinguts amb d’altres de l’any 2015, en aquell cas amb bitllets falsificats de 10 i 20 euros de la primera sèrie. Fruit de les gestions d’investigació realitzades els agents van localitzar i identificar als responsables de la falsificació. Aquests bitllets presentaven elements comuns de falsificació i el Banc d’Espanya els va catalogar com a perillosos. Es tracta de la impremta local de bitllets de 10 i 20 euros més activa que hi havia a Catalunya.

Els bitllets falsos els produïen en tres domicilis del barri de Sant Roc de Badalona i sempre sota comanda, fet que va dificultar les tasques d’investigació i localització dels punts de producció. Els bitllets falsos s’introduïen al circuit financer mitjançant el sistema del “degoteig”, és a dir a través de compres de productes de poc valor en petits comerços, tot i que darrerament també els distribuïen a d’altres compradors.

L’operació va finalitzar el mes de desembre de 2018 amb la detenció de les cinc persones responsables de les falsificacions i que formaven part d’un clan familiar. En aquest dispositiu policial els mossos van poder desarticular a Badalona els tres centres de producció de bitllets falsos als domicilis dels falsificadors. En el moment de la intervenció policial els laboratoris desarticulats disposaven de bitllets falsificats i en procés de falsificació i es van intervenir, entre d’altres utensilis, tres impressores d’injecció i escàners, diversos cartutxos de tinta, una talladora de paper, un ordinador i nombrosos bitllets falsificats de 10 i 20 euros.

De la mateixa manera en un dels domicilis ubicat al carrer Marquès de Mont-roig de Badalona es va detectar una plantació interior de marihuana amb un total de 326 plantes i tot el material elèctric per al seu cultiu. La investigació ha estat tutelada pel Jutjat Central d’Instrucció núm.6 de l’Audiència Nacional de Madrid. Els investigadors recomanen que per detectar aquesta falsificació els comerciants i ciutadans comprovin els bitllets utilitzant les recomanacions del Banc Central Europeu “Toqui, miri i giri”.

Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a dos dels detinguts i la llibertat amb càrrecs per als altres tres.

Port de Tarragona