La policia deté dues persones relacionades amb l’independentisme gallec que causaven danys amb tapes de claveguera

Un dels actes vandàlics registrats a Santiago les últimes setmanes. / La Voz de Galicia

La Policia Nacional han detingut a Santiago de Compostel·la a dues persones per la seva presumpta participació en nombrosos delictes de danys contra propietats privades a la ciutat gallega. La majoria dels actes vandàlics eren dirigits contra entitats bancàries en una campanya de sabotatges que es va iniciar mesos enrere. Les detencions s’han produït després d’una complexa investigació destinada a la identificació dels autors, segons informa el cos policial.

Els arrestats utilitzaven idèntic «modus operandi» per portar a terme la destrucció dels béns. Es servien en la majoria dels casos de tapes de claveguera que aprehendían al lloc dels fets per després colpejar amb elles diverses propietats, majoritàriament caixers automàtics, deixant-los inservibles i amb importants danys. Les seves accions han provocat deterioraments per valor superior als 30.000 euros. A més, tots els atacs es produïen a altes hores de la matinada i prop de locals d’oci de la localitat.

Després de nombroses activitats d’investigació, els agents van centrar a un dels detinguts com a possible autor dels fets. A més de residir prop d’una de les sucursals més afectades, els investigadors van poder contrastar que vestia peces de roba idèntiques a les de l’autor dels danys, el rostre es cobria sempre durant els atacs.

Des d’aquest moment es va establir sobre l’arrestat un dispositiu de vigilància que va permetre la seva detenció «in fraganti» i la d’una altra persona quan tots dos es dirigien a causar danys a un caixer automàtic que ja havia estat objecte d’atac en tres ocasions anteriors. Van ser arrestats quan s’anaven a cobrir les cares i es disposaven a aprehendre una claveguera del lloc per colpejar amb ella la màquina de dispensar diners. La tasca de l’altre detingut era vigilar mentre es produïa l’atac per avisar en cas de detectar la presència de la Policia. Tots dos detinguts estan relacionats amb moviments independentistes gallecs. De les actuacions de l’operació, que continua oberta i en la qual no es descarten més detencions, entén el Jutjat d’Instrucció número 3 de Santiago de Compostel·la.

Port de Tarragona