Onze detinguts a Barcelona per formar part d’una xarxa que introduïa immigrants asiàtics a Espanya

Onze persones han estat detingudes per la Policia Nacional a Barcelona, ​​en la desarticulació d’una xarxa dedicada a introduir a Espanya immigrants d’origen asiàtic mitjançant embarcacions. L’organització, formada per ciutadans de Bangla Desh, hauria facilitat l’arribada al nostre país d’almenys 350 ciutadans asiàtics procedents de Bangla Desh, Sri Lanka, Pakistan i l’Índia. La investigació ha culminat amb aquestes detencions a Barcelona on estaven assentats els principals traficants com a integrants de la xarxa a Espanya. L’organització formava part d’un entramat delinqüencial a nivell internacional repartit en els diferents països d’origen, trànsit i destí.

Entrada per les costes gaditanes

La investigació va tenir el seu inici després de l’arribada a les costes gaditanes de diverses embarcacions amb immigrants irregulars d’origen asiàtic. Després de les primeres investigacions, els agents van constatar que es tractava de diverses organitzacions criminals que coordinaven esforços per al trasllat dels immigrants de manera il·legal fins al territori espanyol, conformant un entramat delinqüencial de caràcter internacional que establia una xarxa per cada un dels països de actuació.

Una organització s’encarregaria de la captació en origen, una altra gestionava els trasllats i l’allotjament en els països de trànsit, una altra materialitza la travessia marítima el que inclou relacions amb les autoritats locals, elecció d’aspectes com ara l’hora, lloc i data de sortida i finalment la principal, establerta al nostre país, la qual coordinava tots els aspectes operatius des de l’inici fins al final arribant els immigrants objecte de tràfic a creuar tres continents.

Els immigrants pagaven des de 14.000 a 20.000 euros

Aquestes organitzacions estaven formades per ciutadans de diversos països asiàtics que comptaven amb una infraestructura per a la captació i el trasllat d’immigrants en els seus diferents països de procedència, sent allotjats en ciutats pertanyents als considerats països de trànsit com Algèria (Alger, Orà, Maghnia. ..) i el Marroc (Rabat, Casablanca, Tetuan, Oujda …).

El modus operandi s’iniciava amb l’obtenció de forma fraudulenta de visats per a Algèria, en la seva representació consular a Índia. Després volar al país nord-africà eren allotjats en ciutats frontereres amb el Marroc fins a ser guiats a peu en horaris nocturns i amb la connivència de les autoritats de control fronterer de tots dos països, per a l’encreuament de frontera cap al Marroc. Un cop en aquest punt, els immigrants eren dirigits per integrants de la xarxa i allotjats en immobles propietat de la xarxa a Oujda, Rabat o Casablanca.

A continuació els immigrants eren traslladats a Tànger o Nador, on quedaven en mans de l’organització marroquina que era l’encarregada de realitzar el seu trasllat per mar fins a les costes espanyoles. Els agents van comprovar l’elevada quantitat que els immigrants pagaven a aquesta organització, entre 14.000 i 20.000 euros, així com el tipus d’embarcacions usades, semirígides i amb motors de gran potència. Un altre aspecte a tenir en compte era que mantenien als immigrants allotjats durant mesos en habitatges de diferents ciutats marroquines, en condicions d’amuntegament on se li proporcionava manutenció i se’ls ocultava fins al moment de dur a terme el viatge.

Des de la ciutat de Barcelona, ​​on es trobaven els principals traficants de la xarxa assentada a Espanya, s’impartien les ordres i comunicacions als captadors i als intermediaris per coordinar les diferents fases des de la captació. També s’encarregaven de tots els trajectes i allotjaments dels immigrants, des dels països asiàtics d’origen fins a Algèria amb avió, el pas de frontera a peu fins al Marroc i a través de l’Estret de Gibraltar o Mar d’Alborán fins a les costes espanyoles.

Documents d’identitat per facilitar la regularització a Espanya

L’estructura de la xarxa assentada a Espanya s’encarregava de facilitar la recepció dels traficats i els proveïa de documents de viatge i identitat, així com de certificats per facilitar la seva regularització administrativa al nostre país. La xarxa comptava amb un falsificador a Barcelona qui posseïa diversos segells d’organismes oficials de Bangla Desh amb els quals «expedia» certificats d’antecedents penals i «renovava» passaports.

Gràcies a la investigació van ser identificats participants de la xarxa al Marroc i Algèria i a captadors a Bangladesh. Finalment es va dur a terme l’operatiu policial que va culminar amb la detenció d’11 persones i pràctica de 3 entrades i registres i 5 inspeccions comercials a la ciutat de Barcelona. Els agents han intervingut un total de 18.000 euros, segells d’organismes oficials de Bangla Desh, documentació falsificada, 32 passaports, més de 200 documents tipus certificats així com dispositius de alm

Port de Tarragona