La Fiscalia reclama que Puigdemont, Comín i Ponsatí es puguin presentar a les eleccions europees

Presenta un escrit al jutjat on assegura que l’acord de la JEC que els excloïa vulnera els seus drets fonamentals

ACN Madrid.-La Fiscalia Provincial de Madrid considera que la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’impedir la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu. Així ho ha transmès en un escrit al jutjat contenciós número dos de Madrid on dona la raó a les defenses i demana que es tingui en compte els arguments del recurs que van presentar. La Fiscalia desautoritza d’aquesta manera la JEC i demana al jutjat que doni per bons els arguments dels advocats de Junts, que reclamen que no només que reconegui a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a “accedir als càrrecs públics en condicions d’igualtat”, sinó també que anul·li els acords de la Junta que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms. A més, la defensa reclama que es faci marxa enrere a les actuacions fins al moment anterior a l’acord de la JEC i que es publiqui al BOE la llista de Junts incloent-hi els noms de tots tres.

La Fiscalia basa part de seu escrit en els arguments que el president de la Junta Electoral Central, la vicepresidenta i dos vocals van introduir al vot particular que ja van presentar contra l’acord de la majoria dels membres de la pròpia Junta Electoral Central del 29 d’abril que no permetia la candidatura de Puigdemont, Comín i Serret adduint que “no reuneixen la condició d’electors ni elegibles” perquè estan processats en rebel·lia i no podrien exercir el càrrec.

En síntesi el vot particular i ara també la Fiscalia recorden que des del moment en què tots tres consten al cens electorals són també elegibles, i destaquen la diferència de criteri de la pròpia JEC respecte a altres processats a la mateixa causa com el conseller Lluís Puig, també a Brussel·les, que sí que ha pogut esdevenir candidat de Junts a les municipals.

Si estan al cens electoral són elegibles

Segons la Fiscalia, el fet que tots tres estiguin inscrits al cens electoral demostra que negar-los la possibilitat de ser elegibles “vulnera el principi d’interpretació més favorable a l’eficàcia dels drets fonamentals” en relació a l’article 23 de la Constitució Espanyola.

En aquesta línia, la Fiscalia recorda que segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) només es pot excloure de les llistes “els condemnats per sentència ferma a la pena principal o accessòria de provació del dret de sufragi durant el temps del seu compliment”, fet que no s’ha produït en el cas de Puigdemont, Comín o Ponsatí.

“La llei no contempla cap altre condicionant o supòsit de restricció” d’aquest dret per justificar l’exclusió, recorda la Fiscalia, i “partint d’aquesta premissa, la inscripció censal té en realitat un valor declaratiu i instrumental que, precisament en la mesura que resulta essencial per a aquest exercici efectiu del dret, gaudeix d’un mecanisme de tutel·la similar a la pròpia titularitat del dret de sufragi”.

Critica per “especulativa” l’argumentació de la JEC

La Fiscalia també critica per “especulativa” l’argumentació de la JEC que basa la negativa a permetre que es presentin en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí resideixen fora de l’Estat i serien detinguts abans de poder agafar l’acta d’eurodiputats a Madrid. Segons la Fiscalia, si aquest fet no ha impedit la seva inscripció al cens electoral “no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixin que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens” encara que una hipotètica detenció els ho fes impossible.

“No es pot identificar aquesta eventual impossibilitat material amb una exclusió legal del dret al sufragi”, conclou la Fiscalia, perquè fer-ho obligaria l’Estat a “comprovar la situació processal penal de tots els votants censats abans de poder exercir el dret a vot, cosa que no té per ara cap suport normatiu”.

Port de Tarragona