Una dona denuncia haver estat víctima d’una extorsió de 200.000 euros, però queda detinguda per «enverinar» amb burundanga a set persones a les que va robar

Una dona va presentar a la Guàrdia Civil de Lleó ser víctima d’una extorsió per part de dos individus que li exigien un deute de 200.000 euros, però realment es tractava d’una denúncia falsa. En els dies propers a la presentació d’aquesta denúncia es va tenir coneixement que quatre persones havien ingressat al Centre Hospitalari de Lleó presentant símptomes similars (midriasi arreactiva, sequedat bucal, dificultat de coordinar moviments i parla, disminució de la consciència i el més important , cert nivell d’amnèsia), i que a més havien notat la desaparició durant l’episodi d’una quantitat de diners. Es va iniciar una investigació que va portar a la conclusió que aquella dona era la presumpta autora d’enverinaments mitjançant escopolamina «burundanga», l’objectiu era anul·lar la voluntat de les víctimes i poder procedir a sostreure’ls diferents quantitats de diners.

Durant el procés de presentació de la denúncia, aquesta persona va entrar en nombroses contradiccions que van fer pensar als investigadors des del primer moment que es trobaven davant d’una denúncia falsa.

Els ingressos hospitalaris van ser casos que van posar en alerta els investigadors que, després de realitzar investigacions del que ha passat en els moments anteriors a cada un d’aquests episodis clínics i analitzar-los en conjunt juntament amb l’equip mèdic del Centre Hospitalari de Lleó, van arribar a determinar que el nexe comú de tots ells era la presència de l’autora moments abans de començar l’aparició dels símptomes.

El desenvolupament de la investigació es va precipitar quan, al començament del mes de gener d’enguany, es va tenir coneixement de l’ingrés al Centre Hospitalari de Lleó d’una nova víctima en estat greu (es va arribar a témer per la seva vida), amb resultat positiu en l’anàlisi de escopolamina, ia la qual li havien sostret més de 1.400 €

Amb l’autorització del Jutjat d’Instrucció nº 2 dels de Lleó, es va procedir a l’entrada i registre al domicili de la presumpta autora a fi de confiscar la substància utilitzada. De l’anàlisi dels documents trobats, s’han aconseguit nombroses proves de l’adquisició per la suposada autora de l’escopolamina i de la preparació dels escenaris per a la comissió dels seus atacs creant els seus propis croquis, falsificant els documents que emparaven les històries que comentava a les seves víctimes, etc.

Fi de l’operació

Després de la detenció i posada a disposició judicial de la investigada, la Magistrada Jutge va decretar el seu ingrés a la presó preventiva. Se li imputa l’enverinament amb «escopolamina / burundanga» de 7 víctimes, dues d’elles intoxicades en dues ocasions. Totes elles van haver de ser ingressades al Centre Hospitalari de Lleó, tres a estat greu, havent-se temut per la vida d’una d’elles. El muntant total sostret durant aquests fets puja a més de 41.000 €.

Aquesta operació ha estat desenvolupada i dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 2 dels de Lleó, sent instruïdes les diligències per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de Lleó.

Port de Tarragona