El jutjat contenciós de Madrid trasllada al Suprem el recurs contra la decisió de la JEC sobre Puigdemont per no crear sentències contradictòries

El jutjat contenciós administratiu número dos de Madrid ha traslladat al Tribunal Suprem la decisió sobre la candidatura de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i dels exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, a les eleccions europees. En aquest sentit, eleva el cas per evitar les «possibles resolucions contradictòries» amb l’altre recurs interposat en aquest tribunal. La decisió arriba després que aquest divendres la Fiscalia Provincial de Madrid considerés que la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’impedir la candidatura vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu.
La Fiscalia desautoritzava d’aquesta manera la JEC i demanava al jutjat que doni per bons els arguments dels advocats de Junts, que reclamen que no només que reconegui a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a “accedir als càrrecs públics en condicions d’igualtat”, sinó també que anul·li els acords de la Junta que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms. A més, la defensa reclama també que es faci marxa enrere a les actuacions fins al moment anterior a l’acord de la JEC i que es publiqui al BOE la llista de Junts incloent-hi els noms de tots tres.

La Fiscalia basa part de seu escrit en els arguments que el president de la Junta Electoral Central, la vicepresidenta i dos vocals van introduir al vot particular que ja van presentar contra l’acord de la majoria dels membres de la pròpia Junta Electoral Central del 29 d’abril que no permetia la candidatura de Puigdemont, Comín i Serret adduint que “no reuneixen la condició d’electors ni elegibles” perquè estan processats en rebel·lia i no podrien exercir el càrrec.

El vot particular i la Fiscalia recorden que des del moment en què tots tres consten al cens electorals són també elegibles, i destaquen la diferència de criteri de la pròpia JEC respecte a altres processats a la mateixa causa com el conseller Lluís Puig, també a Brussel·les, que sí que ha pogut esdevenir candidat de Junts a les municipals.

Critica per “especulativa” l’argumentació de la JEC

La Fiscalia també critica per “especulativa” l’argumentació de la JEC que basa la negativa a permetre que es presentin en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí resideixen fora de l’Estat i serien detinguts abans de poder agafar l’acta d’eurodiputats a Madrid. Segons la Fiscalia, si aquest fet no ha impedit la seva inscripció al cens electoral “no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixin que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens” encara que una hipotètica detenció els ho fes impossible.

“No es pot identificar aquesta eventual impossibilitat material amb una exclusió legal del dret al sufragi”, conclou la Fiscalia, perquè fer-ho obligaria l’Estat a “comprovar la situació processal penal de tots els votants censats abans de poder exercir el dret a vot, cosa que no té per ara cap suport normatiu”

Port de Tarragona