44 detinguts per la Policia, Guàrdia Civil i Carabinieri en la desarticulació d’una banda de narcos formada per «ndranghetas» i «Castañas»

Agents de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil i dels Carabinieri han desarticulat una organització delictiva dedicada, presumptament, a la introducció de grans quantitats d’haixix a Espanya. Aquesta operació conjunta s’ha saldat amb la detenció de 44 persones, membres majoritàriament de la ‘Ndrangheta’ italiana i del conegut com «clan dels Castanyes».
Entre els arrestats hi ha un funcionari de presons que col·laborava amb els narcotraficants italians que ja estaven a la presó. S’han realitzat un total de 34 registres domiciliaris a Espanya i Itàlia on s’han intervingut 2.744 quilograms d’haixix, 2,5 quilograms de marihuana, 72.525 euros en metàl·lic, 12 armes de foc i 14 vehicles, entre d’altres efectes.

Col·laboració amb la policia italiana

La investigació va començar al març de 2016 quan els investigadors van detectar contactes a la província de Màlaga entre ciutadans italians i els capitostos del clan dels Castanyes. La col·laboració amb la policia italiana va determinar que es tractava d’un conegut grup criminal assentat al país transalpí, els ‘Ndrangheta’ de Calàbria.
L’organització estava dirigida per un membre de la ‘Ndrangheta, amb domicili a Sotogrande (Cadis), que exercia d’intermediari entre el subministrador de la droga i la resta de membres de l’organització a Itàlia.

L’haixix era traslladat des d’Espanya fins a diferents països d’Europa, principalment a Itàlia. La droga era amagada a l’interior de camions d’empreses de transport, en ocasions entre mercaderies peribles i en altres entre mobiliari.

Al juny de 2018, després de la fugida d’un membre del clan dels Castanyes de l’hospital d’Algesires, els agents van portar a terme la primera fase d’explotació d’aquesta operació. Les primeres detencions es van produir en un hotel rural de Jimena de la Frontera (Cadis) pel qual pagaven més de 8.000 euros mensuals.

Preparaven la fugida de presó d’un capitost

Després d’aquestes detencions, els investigadors van detectar que l’organització delictiva tramava la fugida de presó del seu màxim dirigent. L’organització comptava amb l’ajuda d’un funcionari de presons del Centre Penitenciari d’Alhaurín de la Torre (Màlaga) a qui van subornar a canvi de suport logístic. La detenció d’aquest funcionari va ser possible per la col·laboració amb la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

En una segona fase de l’operatiu, desenvolupat el passat mes d’abril, els agents van procedir a la detenció de nou persones a les localitats dels Barris, Algesires, Guadiaro, Marbella, Torremolinos i Màlaga, i de quatre a Itàlia. Aquesta operació, anomenada Aliança, ha estat coordinada pel Jutjat nº 3 de Màlaga, la Fiscalia Delegada Antidroga de Màlaga i la Direcció del Districte Antimàfia de Milà de la Fiscalia de la República d’Itàlia.

Als arrestats se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, suborn, blanqueig de capitals, contra la salut pública, tinença il·lícita d’armes, i falsificació de document públic. A més, s’han executat tres ordres europees de detenció i lliurament (OEDE) i altres tantes ordres de recerca, detenció i personació relacionades amb la investigació.

Port de Tarragona