22 detinguts a Constantí i Barcelona en una organització criminal que fabricava i comercialitzava paquets de tabac il·legals

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb l’Agència Tributària i el Ministeri de l’Interior de Bulgària, han desarticulat a Catalunya una organització criminal internacional d’origen búlgar que s’havia especialitzat en la fabricació il·lícita de cigarrets i en la seva posterior distribució per diferents països de la Unió Europea. L’operació ha permès la detenció de 22 persones a Constantí i Barcelona – 15 d’elles de nacionalitat ucraïnesa, dos de nacionalitat búlgara, tres espanyols, un moldau i un marroquina-. En l’operació s’han registrat nou immobles, tots ells a Catalunya.

Les investigacions van començar el juny de 2017 quan els investigadorestuvieron coneixement de l’existència d’un grup de delinqüència procedentede Bulgària, organitzat per cometre activitats presumptament delictives yconstitutivas de delictes de contraban, contra la propietat intel·lectual, blanqueode capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública.Las informacions rebudes indicaven que membres de l’organització sedesplazarían des de Bulgària fins a Espanya amb la finalitat de establecerdiversas fàbriques d’elaboració de tabac il·legal i crear una xarxa de distribucionde aquest producte a nivell nacional i internacional. Transportaven des Bulgariael tabac a granel, sense passar els pertinents controls duaners, i utilizabannaves instal·lades a Espanya per a l’emmagatzematge de picada de tabac i per elmontaje de fàbriques dedicades a la seva transformació en cigarrets.

Posteriorment, els distribuïen per països de la Unió Europea, principalmenteAlemania, Regne Unit i Espanya. Tant la matèria primera com la maquinarianecesaria per al muntatge d’aquestes fàbriques van ser desplaçades des Bulgariahasta Espanya per via terrestre o marítima. El benefici econòmic obtingut deesta activitat il·lícita eren blanquejats a través d’un entramat de empresasinstrumentales. També van emprar targetes de crèdit per cometre frau en diferents establiments.

Arran d’aquesta informació inicial, es va iniciar una investigació conjunta quedeterminó com l’organització criminal disposava a Espanya de tres navesindustriales. Dues d’elles es trobaven a la localitat barcelonina de SanQuirico del Vallès i eren emprades com a magatzems, mentre que la tercerase situava a Constantí, a la província de Tarragona. Aquesta última albergava la fàbrica il·lícita de cigarrets i en ella es treballava per campanyes de escasosmeses, el que va dificultar la seva localització.

Port de Tarragona