L’històric dirigent etarra «Josu Ternera» ingressarà a la presó per complir vuit anys de condemna després de ser detingut als Alps francesos

L’etarra José Antonio Urrutikoetxea, conegut com «Josu Ternera», serà conduït a una presó francesa, on haurà de complir vuit anys d’una condemna. La Guàrdia Civil i la Direcció General de Seguretat Interior francès han detingut aquest dijous als Alps francesos l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urruticoetxea Bengoetxea, més conegut com Josu Ternera. La detenció ha tingut lloc a primera hora del matí a la localitat de Sallanches. Ternera, de 69 anys, estava fugit des de 2002. Tenia una ordre internacional de detenció dictada per la Interpol. És el militant d’ETA més buscat pels serveis policials espanyols i francesos. L’operació que ha permès la seva detenció portava per nom ‘Infància robada’. Vedella vivia al municipi de Sant Gervais les Bains, una zona molt concorreguda per la pràctica d’esports d’hivern. Està molt a prop de les fronteres entre França, Suïssa i Itàlia.

La recerca de Vedella es remunta al seu pas a la clandestinitat el novembre del 2002, quan era parlamentari per Euskal Herritarrok. Va ser citat a declarar pel Tribunal Suprem per ordenar l’atemptat contra la casa quarter de Saragossa, on van morir 11 persones, sis de les quals menors. Les investigacions per trobar-han estat permanents, però es van intensificar quan va participar en l’últim comunicat d’ETA el 3 de maig del 2018. S’han seguit moltes pistes fins que se l’ha localitzat als Alps francesos. La Guàrdia Civil continua buscant altres terroristes fugits de la justícia i té contactes amb desenes de cossos policials i serveis d’intel·ligència d’altres països. L’operació continua oberta.

Port de Tarragona