La Guàrdia Civil deté deu persones dedicades a l’espoli, falsificació i venda de béns arqueològics i recupera 30.000 objectes

La Guàrdia Civil ha detingut 10 persones a Càceres, Cadis, Granada i Sevilla i ha recuperat més de 30.000 objectes d’interès arqueològic, gran part d’ells procedents de jaciments d’Espanya en una operació policial contra l’espoli del patrimoni arqueològic. Entre el material intervingut, a més de les peces autèntiques, es troben bastants objectes falsificats, que en molts casos s’ha pogut corroborar que han estat venudes com a peces autèntiques. També s’han intervingut 12 detectors de metalls, l’ús està prohibit en determinades zones, en ser considerats una de les majors amenaces per a la pervivència del patrimoni arqueològic, per sobre encara de la construcció d’infraestructures.

Cal ressaltar que aquests objectes són extrets sense cap metodologia científica, i des d’aquell moment totalment descontextualitzats del jaciment arqueològic del que provenen, perdent així per sempre la seva veritable valor historicocultural.

Receptació i venda d’objectes arqueològics

L’operació va començar després de detectar els investigadors nombrosos objectes d’interès arqueològic posats a la venda a través d’Internet, que s’ha convertit en la major plataforma de compravenda legal d’aquest tipus de material, però també un lloc on es poden vendre objectes que provenen de la comissió de delictes d’espoli, i en definitiva del tràfic il·lícit de béns culturals.

A més de a internet, moltes d’aquestes peces eren venudes a clients de confiança i compradors de bona fe, que realment eren víctimes d’un delicte d’estafa.
Els contactes entre diverses de les persones objecte d’aquesta investigació, van permetre als agents posar al descobert una trama delictiva d’espoli, receptació i venda, tant de material arqueològic autèntic com falsificat, peces aquestes últimes de gran qualitat i acabat tot i tractar-se d’meres còpies, però que a causa de l’experiència i destresa d’un dels detinguts en tècniques de envellit i ús de productes químics, aconseguien donar la pàtina que adquireixen aquests objectes amb el pas del temps.

Aquest tipus de fets delictius són comesos amb freqüència al llarg i ample de tota la geografia espanyola, ja que els beneficis econòmics que reporten als seus autors són abundants, amb unes despeses molt reduïts, al que cal afegir la dificultat d’investigar-ja que es duen a terme principalment en zones rurals de difícil accés. Per tots aquests fets, als detinguts se’ls imputen delictes sobre el patrimoni històric, Receptació i Blanqueig de Capitals, Apropiació indeguda i Estafa.

Monedes, fíbules i restes de mosaics romans

Entre l’abundant material recuperat destaca gran quantitat de moneda antiga, autèntica i falsificada mitjançant encunys i encunys, així com divers material arqueològic en metall i ceràmica, com fíbules, objectes votius, lluernes, atuells, àmfores romanes i fenícies, bustos i diverses restes d’un mosaic d’origen romà de grans dimensions.
Aquests objectes estan sent catalogats per fer una valoració que permeti distingir els materials autèntics d’aquells altres falsificats, de la mateixa manera que s’està intentant identificar possibles persones estafades arran de l’adquisició d’objectes que els han estat oferts sense aclarir el veritable origen o fabricació.

Port de Tarragona