Els Mossos detenen un veí de Maials per enderrocar l’Arc d’Adar, un bé cultural del segle XIV, mentre maniobrava amb un camió

La Unitat Central de Patrimoni Històric de Mossos han detingut un veí de Maials de 59 anys, i de nacionalitat espanyola, com a presumpte autor de l’enderrocament de l’Arc d’Adar, un bé declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i per tant, l’arrest es fa per un delicte contra el patrimoni històric.

El passat 31 de març els mossos van tenir coneixement de l’enderrocament de l’arc d’Adar, situat dins del terme municipal de Llardecans (Segrià) i considerat un símbol de la comarca. Es tracta d’un arc de pedra del jaciment històric del Poblat d’Adar, d’origen àrab del segle XIV, protegit per la Llei de Patrimoni Cultural Català i declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. És un element solitari i sense cap més estructura de suport, amb una alçada de 3.6 m i 6.3 de llum i composat per 34 pedres o «carreus».

Arran aquest fet, efectius de la Unitat d’Investigació de Policia Científica es van adreçar al lloc per inspeccionar i recollir possibles indicis. Els mossos van observar que la totalitat dels elements que conformaven l’arc estaven dispersos pel terra i, en alguns d’ells, hi havia restes de pintura vermella, blava i crema. A més, també van trobar restes de vidre pel terra amb la fragmentació típica que presenten els vidres de vehicles.

El mateix dia es va preservar la zona per evitar la retirada de les pedres i es va obrir una investigació liderada per la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal. Durant la fase d’investigació es va poder situar la presència d’un camió lleuger, propietat d’uns veïns de la zona, al lloc dels fets el passat 31 de març.

A finals d’abril es va localitzar aquest vehicle a Maials i es va comprovar que presentava diversos desperfectes que havien estat reparats parcialment de manera recent.

Entre altres, en la part superior de la cabina s’observaven diversos cops i rascades, amb enfonsament de la xapa, que en conjunt indicaven haver patit un impacte de diversos elements per la part superior. A més, recentment s’havia repintat parcialment el vehicle.

De la investigació es desprèn que aquest camió hauria impactat amb l’arc i hauria provocat la caiguda i destrucció del mateix.

Finalment, el passat dimecres es va detenir el conductor d’aquest vehicle, un veí de Maials de 59 anys, com a presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric.

El detingut va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria amb l’obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan sigui requerit.

Port de Tarragona