La Guàrdia Civil investiga tretze persones en una trama de receptes falses de medicaments per a animals

La Guàrdia Civil ha detingut el propietari d’una comercial veterinària i ha investigat a 12 persones per la seva presumpta participació, en diferent grau d’autoria, en delictes contra la salut pública, de falsedat documental, d’intrusisme professional i de pertinença a grup criminal.

La investigació va començar el passat mes d’agost en l’àmbit de la OPERACIÓ PANGEA XI, coordinada per la Guàrdia Civil en el marc d’EUROPOL i dedicada a la lluita contra el tràfic il·legal de medicaments.

Arran d’una inspecció duta a terme pel SEPRONA en un comerç dedicat a activitats veterinàries a Burgos, es van descobrir importants anomalies i irregularitats en observar que s’expedien receptes a nom d’explotacions ramaderes «inactives» del País Basc i Cantàbria.

Expedides 500 receptes clandestines
No obstant això, cridava l’atenció el fet que aquestes no eren les destinatàries reals dels medicaments, bé perquè el seu titular no posseïa ja l’explotació que figurava en les receptes o per no ser client d’aquesta comercial.

Les indagacions van demostrar que aquestes receptes eren validades per tres veterinaris diferents, els quals pel que sembla signaven les receptes a sol·licitud de l’amo de la comercial sense realitzar cap tractament als animals.

Després de les primeres investigacions es va verificar que gairebé 500 medicaments havien sortit de la comercial amb destinació desconeguda, emparats per la firma de veterinaris que finalment han estat investigats per falsedat de document oficial i pertinença a grup criminal.

Arran d’aquest descobrint es va intensificar la investigació, per esbrinar el destí d’aquests i altres medicaments, l’administració és exclusiva de veterinaris, del que han resultat investigats per intrusisme professional 5 ramaders a les províncies de Burgos i Palència.

Port de Tarragona