Desarticulen a Jaén tres organitzacions dedicades a comercialitzar astes de cérvol a Hong-Kong, els EUA i el Canadà

La Guàrdia Civil ha procedit a la detenció de set persones i a la investigació d’altres 16 persones més pertanyents a tres grups organitzats que actuaven de forma independent, dedicats a la compra i subministrament de desmogues de cérvol i daina de forma fraudulenta. El destí de les astes era el mercat asiàtic, concretament Hong-Kong, on es transformen en productes «medicinals» i «terapèutics» i mercats d’EUA i Canadà, on eren transformats en productes per a gossos.

L’operació va començar a l’abril de 2018, amb motiu dels serveis prestats per a la vigilància i control de la compra, venda, transport, emmagatzematge i destinació d’aprofitaments cinegètics, concretament desmogues de cérvols i daines.

Per tal motiu, la Guàrdia Civil va procedir a la inspecció dels principals compradors d’aquest tipus d’aprofitaments cinegètics, podent comprovar que els principals punts de compra i subministrament de desmogues de cérvol i daina a grans exportadors es trobaven en les localitats de la Carolina, Navas de Sant Joan, Banys de l’Alzina i Andújar (Jaén).

Fruit d’aquestes inspeccions, els agents van poder observar diverses irregularitats en realitzar un estudi detallat de les factures, comprovant l’existència de persones que figuraven com a proveïdors, les quals residien en diferents províncies del territori nacional.

Els agents van localitzar tres organitzacions delictives, perfectament estructurades, però diferenciades i independents entre si. Tot i tenir les seves seus a la província de Jaén, concretament a La Carolina, Banys de l’Alzina i Navas de San Juan (Jaén), actuaven de forma independent i en tot l’àmbit nacional, però col·laborant entre ells de forma puntual.

Grup ubicat a la localitat de la Carolina (Jaén)
El cap del grup proporcionava un lloc físic per a les operacions, donant d’alta a la Seguretat Social a testaferros a què obligava obrir comptes bancaris destinats a blanquejar diners. Així mateix, el cap ordenava des de l’ombra l’execució de les diferents operacions, creant operacions fictícies per simular l’origen de la mercaderia i dels diners i donar-li així una aparença de legalitat a les operacions.

A més, els testaferros es dedicaven a la captació d’altres persones per a la signatura de factures, tot això, a canvi de compensacions econòmiques, realitzant transferències bancàries i falsejant les dades davant l’Agència Tributària. En ocasions, usurpaven l’estat civil de persones que no tenien cap tipus de relació amb el grup, creant-amb això, obligacions tributàries de les que no tenien coneixement.

En aquest grup, els detinguts són tres veïns de la Carolina, de 23, 28 i 34 anys d’edat. Així mateix, s’ha investigat a dos veïns de Linares tots dos de 26 anys d’edat, un Guarromán, de 20 anys d’edat i 7 de la Carolina, de 34, 36, 40, 43 i tres dels 28, anys d’edat.

Grup ubicat a la localitat de Banys de l’Alzina (Jaén)
En aquesta organització, el capitost va donar d’alta a la Seguretat Social a un testaferro, al qual va anunciar a més en una pàgina d’anuncis d’internet. El cap d’aquest grup s’oferia a fer compres i a efectuar transaccions i facturacions a nom del testaferro, quedant d’aquesta manera encobert i per poder falsejar les dades davant l’Agència Tributària. Així mateix, el testaferro s’encarregava de captar a altres persones als que a canvi d’una comissió econòmica, es prestaven per a la falsificació de

En aquest grup han estat detinguts dos veïns de Banys de l’Alzina, de 23 i 41 anys d’edat, i s’ha investigat tres veïns de la mateixa localitat de 48, 35 i 27 anys d’edat.

Grup ubicat a la localitat de Navas de San Juan (Jaén)
Aquest grup estava dirigit per dos germans que actuaven amb dues empreses diferents per fer més difícil la seva localització. Han estat detinguts dos veïns de Navas de Sant Joan, de 32 i 35 anys d’edat, i s’ha investigat a tres veïns de Andújar, de 25, 34 i 45 anys d’edat.

La Guàrdia Civil ha constatat que hi ha 87 persones perjudicades en les províncies d’Albacete, Astúries, Cantàbria, Cadis, Almeria, Àvila, Badajoz, Burgos, Càceres, Castelló, Ciudad Real, Còrdova, Huelva, Osca, Lleida, Logronyo, Madrid, Menorca , Oviedo, Sevilla, Sòria i Toledo. Les seves dades eren utilitzats sense el seu consentiment. A més, els perjudicats no podien obtenir prestacions, ja que els figurava facturació o transaccions econòmiques de les que no tenien coneixement.

S’estima que en els últims cinc anys, la venda a través de majoristes ascendeix a 425.088 Kg. D’astes de cérvol / daina, per import de 11.912.382 €. Així mateix, s’ha pogut constatar que en els últims cinc anys, la facturació realitzada simulant la compra d’333.724 Kg. D’astes de cérvol / daina ha estat per un import de 8.932.872 euros.

Port de Tarragona