La Policia Nacional deté 13 persones en un frau de 4.000.000 d’euros a la Seguretat Social en el sector de l’hostaleria

Archivo / Arxiu

La Tresoreria General de la Seguretat Social i la Policia Nacional han dut a terme a Sevilla una operació contra el frau a la Seguretat Social en amplis sectors d’activitat, entre els quals es troba el sector de l’hostaleria. Tretze persones han estat detingudes i tres més estan sent investigades. Les investigacions van començar a principis d’enguany, després de rebre cinc denúncies amb sospites d’haver-se comès frau a la Seguretat Social a Sevilla i la seva província. Es va investigar a setze persones com a autors de delictes contra la Seguretat Social, frustració de l’execució i grup criminal. Gràcies a això, s’ha descobert la generació d’un frau a la Seguretat Social per valor de 3.951.579,92 euros.

Les investigacions van començar a principis d’enguany, després de rebre cinc denúncies amb sospites d’haver-se comès frau a la Seguretat Social a Sevilla i la seva província. Es va investigar a setze persones com a autors de delictes contra la Seguretat Social, frustració de l’execució i grup criminal. Gràcies a això, s’ha descobert la generació d’un frau a la Seguretat Social per valor de 3.951.579,92 euros.

Els investigats, per tal d’eludir el pagament de les quantitats degudes i frustrar les aspiracions de cobrament, en uns casos van crear grups fraudulents d’empreses i en altres van instaurar successions empresarials opaques. Per transferir els guanys de les empreses deutores i ocultar el seu veritable balanç econòmic, van implantar societats patrimonials.

És significatiu el fet que en totes les empreses hi ha una mateixa unitat de direcció. Actuaven sota les ordres d’un mateix administrador, qui les gestionava i dirigia desenvolupant la mateixa activitat, com si d’una sola empresa es tractés. Igualment, es produeix un elevat transvasament de treballadors d’unes societats a altres del grup, segons les necessitats de cadascuna d’elles. D’altra banda, l’usuari XARXA coincideix en totes les empreses investigades i hi ha una elevada facturació creuada entre elles.

La gran majoria de les societats investigades van superar la quantia del delicte econòmic contra la Seguretat Social (50.000 euros en 4 anys), fins i tot superant la quantitat de 120.000 euros (tipus agreujat). A més, les persones responsables van cometre altres delictes de frustració de l’execució mitjançant successions empresarials, intentant que el deute mantinguda per una empresa no passés a l’empresa successora. El grup actuava de forma coordinada amb una autèntica caixa comuna, ja que si alguna de les empreses del grup tenia el compte bloquejat, els serveis prestats per l’entitat eren facturats per qualsevol de les altres empreses del grup que no tingués aquests problemes. Amb aquesta conducta aconseguien eludir els embargaments procedents de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Probablement, el cas més cridaner d’entre els investigats es correspon amb les actuacions desenvolupades per part de les quatre persones responsables d’un grup empresarial. Aquestes persones van crear una xarxa de societats, algunes amb aparent activitat i d’altres no. En la majoria de les empreses figuraven persones interposades o testaferros, que voluntàriament anaven accedint a les peticions que els veritables responsables necessitaven en cada moment per poder continuar amb la feina de casa empresarials fraudulentes (impagaments assegurances socials, impagaments RETA, impagaments IVA, impagaments proveïdors i subministraments ), tot això en connivència amb els autèntics responsables de la trama.

Entramat societari no transparent

En un altre assumpte s’ha investigat a un empresari dedicat des de l’any 2011 a la venda de productes carnis, propietari i responsable d’un grup d’empreses amb les que hauria actuat de forma indistinta al llarg dels anys. Amb aquestes empreses presumptament ha causat un perjudici econòmic i prolongant en el temps a les arques de la Seguretat Social per l’impagament de les assegurances socials dels seus treballadors i el seu propi en la seva condició d’autònom.

Totes les empreses gestionades per aquesta persona responsable es van anar succeint o simultaniejant en el temps, sent utilitzades segons la seva conveniència a mesura que anaven generant deutes, transvasant mitjans personals, materials i laborals d’unes empreses a unes altres. D’aquesta manera es dificultava i obstaculitzava la tasca recaptatòria de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Port de Tarragona