Quatre detinguts i sis investigats per embotellat i venda fraudulenta de dos milions d’ampolles de vi

El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil ha procedit a la detenció de 4 persones ia la investigació d’altres 6 que pertanyen a una organització delictiva dedicada a l’embotellament i venda de vi de manera massiva i fraudulenta consistent en la posada en el mercat nacional i internacional de al voltant de 2.000.000 milions d’ampolles per fer-les passar per vi de la Denominació d’Origen Bierzo (Lleó) i Indicació Geogràfica Protegida de vi de la Terra de Castella i Lleó.

Als detinguts / investigats se’ls atribueix la comissió dels suposats delictes d’estafa continuada, frau, falsificació, utilització il·legítima de figures de qualitat i blanqueig de capitals. En l’operació s’ha realitzat un total d’11 registres en diferents naus i domicilis ubicats a les províncies de Lleó, Orense, Lugo i Pontevedra.

L’operació va començar al desembre de 2018, quan el Consell Regulador Denominació d’Origen Bierzo va denunciar davant la Guàrdia Civil irregularitats detectades en diverses contraetiquetes del vi que es trobaven al mercat. A partir d’aquest moment, els agents van realitzar nombrosos controls del vi disposat per a la venda en establiments comercials, detectant irregularitats en diverses marques comercials pel que es va procedir a la immobilització cautelar de prop de 8000 ampolles de vi en diferents províncies.

Continuant amb les investigacions, els agents van detectar diverses empreses relacionades amb el sector del vi que de manera organitzada embotellaven i posaven al mercat vi de manera fraudulenta i il·legítimament sota les figures de qualitat DOP Bierzo i IGP Vi de la Terra de Castella i Lleó, utilitzant per a això contraetiquetes i registres embotelladors falsificats, atribuint al vi característiques de les que no tenia i amb un sobrepreu a l’hora de posar-lo al mercat.

Per tal motiu, es va procedir a l’explotació de l’operació, realitzant-se un total de 11 entrades i registres en què es van obtenir nombroses evidències de l’activitat que s’estava desenvolupant i en la qual es va intervenir abundant documentació, diversos centenars de milers de contraetiquetes falsificades, efectes i un total de 335.000 euros. Així mateix, s’ha procedit a la intervenció de tot el vi afectat que s’ha posat al mercat.

Aquesta operació ha estat desenvolupada i dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº 4 de Ponferrada i Fiscalia d’àrea de Ponferrada, sent instruïdes les diligències per l’Equip de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleó , en col·laboració amb el SEPRONA i Unitat Orgànica de Policia Judicial de les comandàncies de la Guàrdia Civil d’Ourense, Lugo i Pontevedra, així com personal de la DO Bierzo, Institut Tecnològic Agrari de la Junta de Castella i Lleó i inspectors de defensa de Fraus i Qualitat Alimentària de la Conselleria de Medi Rural de la Xunta de Galícia a Orense.

L’operació continua oberta pel que no es descarten més detencions.

Port de Tarragona