Una macrooperació policial a Navarra i la Rioja se salda amb el decomís de «vidre» més important a Espanya, on hi ha hagut 12 detencions

Detenció practicada en un registre dins l'operació a un habitatge de Navarra. / CNP

La Policia Nacional ha intervingut 337 quilos de drogues sintètiques i ha desarticulat una xarxa de narcotraficants que operava al nord d’Espanya. La confiscació de 178 quilos de vidre realitzada en aquesta operació suposa la confiscació més d’aquesta droga al nostre país fins a la data, informa el cos policial. A més, s’han detingut 12 persones i s’han fet 12 registres en domicilis de la Rioja, Àlaba, Navarra i Cantàbria en què s’han confiscat més de 300 quilos de drogues sintètiques (159 quilos de speed i 178 quilos de vidre), 52 quilos de marihuana, 672 pastilles i més de 30.000 euros.

Un dels principals investigats comptava amb una sòlida infraestructura per al tràfic de drogues a gran escala, gestionant tres punts de venda i un punt de guarda de droga a localitats de la Rioja i Navarra. El líder de l’organització criminal, assentat a la zona de Biscaia-Cantàbria, era un conegut traficant de drogues a gran escala a la zona nord d’Espanya, i comptava amb antecedents per tràfic de drogues, pertinença a grup criminal i tinença il·lícita d’armes .

La investigació va començar al desembre de 2018 quan els agents van tenir coneixement de l’existència d’un punt negre de speed i metamfetamina en un domicili de la localitat riojana de Lardero. Van observar la presència de dos socis que es dedicaven, presumptament, al tràfic i la distribució de diverses drogues tant a consumidors finals com a altres distribuïdors dedicats a la menuda. Després de diverses gestions, els investigadors van descobrir, al febrer de 2019, que els socis havien discutit, tallant la seva relació i buscant subministradors diferents.

Dos grups criminals diferenciats i sense connexions entre si

Els dos principals investigats, en separar, van crear dos grups criminals diferents. El primer d’ells estava compost per un dels socis i un col·laborador d’aquest. Entre els dos posseïen un laboratori amb possibilitat de fabricació de drogues sintètiques, i gestionaven una via comuna de subministrament de drogues i la venda de les mateixes, comptant amb diversos punts de venda de speed a Logronyo.

El segon grup, format per l’altre soci i mancat de la via de proveïment de droga inicial, va trobar nous subministradors; que comptaven amb un altre laboratori amb immensa capacitat de producció de substàncies de síntesi, i dos individus que comptaven amb punts de venda de droga molt actius en les localitats de Villamediana d’Iregua i Albelda d’Iregua, totes dues a la Rioja. Així mateix, disposaven d’un «forat», situat a Albelda, on guardaven la droga. Els investigadors, a més, van descobrir que un dels nous subministradors comptava amb una via d’abastament d’haixix a la localitat de La Rioja de Lardero a la qual es desplaçava regularment per adquirir aquesta substància estupefaent.

En una fase posterior de la investigació, i després d’observar la constant i elevada venda de droga en els punts referits, els agents van confirmar l’existència d’un organitzat grup criminal que estava darrere dels fins ara investigats. Van descobrir que el líder del grup a La Rioja, conegut traficant amb múltiples antecedents per tràfic de drogues, subministrava sulfat d’amfetamina (speed) i pastilles d’èxtasi als investigats. A més, comptava amb una sòlida infraestructura per al tràfic de drogues a gran escala, i gestionava múltiples punts de venda de drogues; un d’ells en Villamediana d’Iregua (La Rioja); el segon a Mendavia (Navarra), on a més comptava amb un soci o col·laborador; un altre a Estella (Navarra); i un quart punt de dipòsit o guarda de la droga ubicat a la localitat d’Ausejo (La Rioja). Els investigadors van determinar que aquest grup criminal estava introduint en el mercat importants quantitats de speed que sortien de la localitat d’Ausejo i eren posteriorment distribuïdes per diferents localitats navarreses i riojanes.

Port de Tarragona