Ingressen a presó dos membres d’una banda que estafava gent gran fent-se passar per policies o advocats

Els Mossos d’Esquadra han arrestat dos dels membres d’un grup criminal que es dedicaven a estafar persones d’edat avançada fent-se passar per advocats i reclamant elevades sumes de diners o joies per alliberar els seus fills suposadament detinguts a comissaria per haver causat algun accident de transit. La investigació es va iniciar a principis del mes de desembre de 2018 arran de la detecció de diverses estafes a persones d’edat avançada que seguien una mateixa metodologia: la víctima rebia una trucada dels estafadors, que es feien passar per advocats o policies i els alertaven que el seu fill o filla estava detingut per un delicte greu a comissaria. Els deien que el seu fill havia causat un accident de transit greu. Aleshores s’aprofitaven de l’estat de nerviosisme de la víctima, habitualment d’edat avançada, per apressar-los a pagar una quantiosa fiança. Demanaven sumes elevades de diners o joies per satisfer-la amb el pretext que si no ho feien el seu fill podia entrar a la presó de manera immediata.

En aquest sentit els estafadors jugaven amb el factor emocional i amb el fet que la víctima fos una persona d’edat avançada. El fet que els insistissin en què el tràmit s’havia de fer amb extrema diligència, lligat a una situació de tensió i nervis on calia que preguessin una decisió, convertia la situació en idònia per als arrestats que ho aprofitaven per consumar l’estafa.

Una de les tècniques que utilitzaven per donar veracitat era dir-los que podien trucar al 0092, afegint un zero a l’antic número d’emergències. Aleshores quan la víctima trucava a aquest número qui responia era l’estafador que els havia trucat uns minuts abans i els confirmava la informació que ell mateix els havia donat. En aquest moment reiterava la necessitat de satisfer el pagament davant la imminent entrada a presó del seu fill si no ho feien. S’inventaven el nom d’un advocat fictici al qual havien de donar els diners o joies que havien demanat en concepte de fiança.

Una estructura molt professional amb rols perfectament delimitats

Els agents de la Unitat Central d’Estafes i Mitjans de Pagament van observar que les persones presumptament autores dels fets, estaven perfectament organitzades.
Triaven una ciutat i s’hi adreçaven sempre amb un vehicle llogat. La franja horària en la que actuaven es situava entre les 9.00 a 14.00 h. D’aquesta manera s’asseguraven que els familiars de les víctimes estaven treballant, a banda de ser l’horari en el qual les entitats bancàries tenen obertes les seves oficines. Aleshores feien diverses trucades aleatòries a persones de les pagines blanques per abordar al màxim de víctimes possibles.

La investigació ha posat de relleu que el grup tenia una gran mobilitat geogràfica i que cometien les estafes en diferents localitats catalanes en una primer etapa. Posteriorment el seu recorregut territorial abastava altres punts de l’Estat espanyol. De fet, en la part final de la investigació havien operat en municipis del País Basc, Cantabria i l’Aragó.

El dia 11 de maig es va dur a terme l’operatiu policial als domicilis dels dos principals investigats, a Barcelona i a Castell-Platja d’Aro. A més d’arrestar els dos estafadors els agents van localitzar 1.350 euros en efectiu, joies d’algunes víctimes, un ordinador portàtil, terminals de telèfons mòbils i diverses targetes SIM, a més de roba utilitzada per la persona que interactuava amb les víctimes, documentació diversa i el cotxe que feien servir habitualment per a la comissió de les estafes.

Els arrestats van passar a disposició judicial e 13 de maig i el jutge va decretar presó provisional per a tots dos. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Port de Tarragona