Deu detinguts a València i 20 milions de dosis de medicaments il·legals confiscats en la desarticulació d’una organització criminal

Foto: Cuerpo Nacional de Policía.

La Policia Nacional han intervingut 20 milions de dosis de medicaments il·legals i han desarticulat l’organització criminal que els distribuïa. A més, han detingut 10 persones per delictes contra la salut pública (tràfic il·legal de medicaments falsos i tràfic de drogues), organització criminal, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d’armes, i han fet 12 registres en diferents localitats de la província de València . Els medicaments il·legals intervinguts, compostos per 20 milions de dosis en 300 presentacions diferents, podrien haver generat 80 milions d’euros de benefici en el mercat negre. Els productes il·legals no s’oferien a ningú que no fos conegut pels membres de l’organització i que no tingués acreditada una venda mínima. Així mateix, el mètode que utilitzaven tant per als enviaments de producte com per a la recepció de diners era totalment segur, i només acceptaven pagament en efectiu.

La investigació va començar amb la informació obtinguda gràcies al desenvolupament de dues operacions realitzades en 2016 i 2018 per la Policia Nacional. Els agents van prendre consciència de l’existència d’una organització criminal que actuava com una plataforma il·legal de distribució majorista de medicaments prohibits. Aquestes operacions van revelar informació sobre els proveïdors de les xarxes clandestines de distribució. No obstant això, també van posar de manifest la dificultat de rastreig de l’origen dels medicaments prohibits intervinguts. En diversos casos, van observar enviaments de diners a una dona ubicada a la localitat valenciana d’Alginet, si bé aquesta no presentava connexió aparent amb el món de la distribució il·legal de medicaments.

Després de diverses gestions i un control exhaustiu de l’esmentada dona, així com dels seus contactes i relacions, els investigadors van comprovar que aquesta contactava amb diferents persones després de rebre sobres que, presumptament, contenien diners. A partir d’aquest moment, va començar la identificació de persones relacionades amb el món del físic-culturisme, altres dedicades a l’enviament de paqueteria comercial i, a més, van detectar la presència de diversos delinqüents ocasionals.

Només oferien els productes il·legals a coneguts que, a més, fossin distribuïdors de grans quantitats. Els grups criminals dedicats al tràfic il·legal de medicaments prohibits solen disposar de pàgines web, o anuncis en xarxes socials, per a oferir el seu producte de forma oberta. No obstant això, els investigats, com majoristes que eren, únicament oferien els seus productes mitjançant «invitació». No els oferien a ningú que no fos conegut pels membres de l’organització i sense tenir acreditada una venda mínima. Atès que només proveïen a distribuïdors de grans quantitats, el mètode de pagament era sempre en efectiu. A més, tant per als enviaments de medicaments com per a la recepció dels diners utilitzaven un mètode completament segur, que consistia en la utilització d’una empresa legal de paqueteria. El responsable de la franquícia d’aquesta empresa va resultar ser un membre més de l’organització. A través d’ell, els investigadors van aconseguir arribar fins al cap de l’organització, que ja havia estat detectat anys enrere pels agents com a «gran venedor».

En una segona fase de la investigació els agents van determinar on se situava la plataforma il·legal de distribució, així com les botigues de nutrició, gimnasos i bars que utilitzaven els investigats per contactar directament amb els possibles clients de l’organització. Així mateix, van descobrir que l’origen dels medicaments que emmagatzemaven, per a la seva posterior distribució a nivell nacional i internacional, radicava en països tan dispars com Mèxic, Xina, Portugal, Bulgària o Romania.

10 detinguts i 12 registres a la província de València

En la fase final de la investigació, els agents van localitzar una plantació de marihuana, composta per 120 plantes, per abundar en els beneficis il·legals de l’organització. A més, van realitzar 12 registres domiciliaris en quatre partits judicials de la província de València i van detenir 10 persones per delictes d’organització criminal, contra la salut pública (tràfic il·legal de medicaments falsos i tràfic de drogues), blanqueig de capitals i tinença il·lícita d’armes . Com a resultat dels registres practicats en les localitats valencianes d’Alginet (6), Albal (1), Alzira (1), Guadassuar (1), Benetússer (1), ia la ciutat de València (2), van intervenir 20 milions d’ dosi de medicaments il·legals en 300 presentacions diferents, que podrien haver generat un benefici de 80 milions d’euros al mercat negre. A més, van localitzar 45.000 euros en efectiu, un revòlver amb munició, quatre vehicles, una motocicleta, nombrosa documentació i diferents dispositius electrònics.

Port de Tarragona