La Guàrdia Civil confisca un arsenal amb 84 armes de foc

La Guàrdia Civil ha confiscat a Ponteareas (Pontevedra) un dipòsit compost per 84 armes de foc i 3.411 cartutxos metàl·lics de diferents calibres. A més, també s’han intervingut nombrosos canons i peces fonamentals per a la manipulació d’armes i la fabricació artesanal de munició. Hi ha una persona detinguda com a presumpte autor dels delictes de dipòsit d’armes de guerra, tinença il·lícita d’armes prohibides i dipòsit de municions.

El Servei d’Informació de la Guàrdia Civil va detectar al març que un veí de Ponteareas estava adquirint a través d’internet diferents peces i accessoris per a armes que no corresponien amb les que posseïa legalment. Aquesta persona, que comptava amb llicència d’armes com a tirador esportiu, estava comprant armes de guerra.
Els investigadors van trobar fa una setmana un elevat nombre d’armes de foc il·legals ocultes en una finca de grans dimensions que el detingut freqüentava a la parròquia de Pia del municipi de Ponteareas (Pontevedra).

Part de les armes confiscades es trobaven en una caixa forta de grans dimensions oculta després d’un sofisticat doble fons darrere d’una llibreria. Si bé la majoria d’elles estaven amagades al garatge de la finca. Per localitzar-les, va ser determinant l’actuació d’un gos especialitzat en la detecció d’armes del Servei Cinològic de la Guàrdia Civil.

De les 84 armes de foc intervingudes, destaquen per la seva especial perillositat 10 d’elles considerades com de guerra: tres subfusells, 3 fusells d’assalt, dues metralladores, un fusell metrallador i una pistola metralladora.

Aquestes armes tenen la capacitat per fer foc automàtic -a ráfagas-, i la seva possessió il·legal suposa un risc màxim per a la seguretat ciutadana. També és remarcable el nombre d’armes curtes confiscades -32 pistoles i 34 revólveres- que atès la seva reduïda grandària i facilitat d’ocultació són les armes més demandades i utilitzades pels delinqüents.

Algunes de l’armes tenien els seus números de sèrie esborrats o alterats, de manera que la investigació continua oberta per esbrinar l’origen de les mateixes. No es descarta que procedissin de robatoris o que poguessin haver introduït il·legalment al nostre país.

Efectes confiscats:

10 armes de guerra (tres subfusells, 3 fusells d’assalt, dues metralladores, un fusell metrallador i una pistola metralladora).
66 armes curtes (32 pistoles i 34 revòlvers).
7 armes llargues (tres escopetes, dos fusells, un mosquetó i un rifle).
3.411 cartutxos metàl·lics de diferents calibres.
Pólvora, beines, projectils, pistons i una màquina de recàrrega per a la fabricació artesanal i il·legal de munició.
52 canons solts, 47 carregadors de tot tipus d’armes i nombroses peces fonamentals (armadures, corredisses, tambors de regirar i panys), accessoris, eines i piecería per a la manipulació i rehabilitació d’armes de foc.
Dos bastons estoc.
Aquesta operació s’emmarca dins el Pla Integral per al Control de les Armes de Foc (PICAF) de la Guàrdia Civil. El Servei d’Informació realitza un constant esforç per detectar i neutralitzar els nous procediments i canals de distribució il·legal d’armes de foc que van apareixent. La finalitat és la d’evitar que puguin ser desviades a grups delinqüencials o terroristes.

La present investigació ha estat desenvolupada conjuntament per la Prefectura d’Informació (UCE3) i el Grup d’Informació de la Comandància de Pontevedra, amb el suport del Servei Cinològic de Madrid i de la Intervenció d’Armes d’aquesta Comandància. Les dilegencias estan dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Ponteareas (Pontevedra).

Port de Tarragona