L’operació contra els tripijocs al futbol preveu 11 detencions en 9 registres que pretenen demostrar que es van manipular tres partits

La Policia Nacional estan duent a terme una operació contra una organització presumptament dedicada als «tripijocs esportius» al futbol professional, informa el cos policial. En l’anomenada operació «Oikos», dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 d’Osca en virtut de diligències prèvies 650/18, es realitzaran nou entrades i registres en diferents punts de la geografia nacional en relació amb els delictes de » tripijoc esportiu «, blanqueig de capitals i organització criminal.

Està prevista la detenció d’onze persones, entre els quals es troben jugadors de futbol de primera divisió retirats i en actiu, jugadors en actiu de segona divisió així com presidents i directius d’un club. La investigació ha permès corroborar que els investigats van aconseguir acords amb diferents jugadors per «arreglar» almenys tres partits corresponents a la Primera, Segona i Tercera divisió. El tripijoc relatiu a la Tercera divisió va resultar infructuós, comprometent-se els jugadors implicats en compensar les pèrdues realitzant un altre en el futur.
Un dels tripijocs, corresponent a la Segona divisió, va tenir una forta incidència en les aposta en registrar les cases un volum de diners fins a 14 vegades més elevat al normal per aquesta divisió.

La manipulació de les trobades es realitzava en les següents fases:

– Selecció de trobades, que es realitzava preferiblement a l’inici o al final de la lliga.
– Aposta, intentant «pactar» apostes combinades -resultats parcial i final, resultat final i córners …) que els permeten incrementar notablement els marges de guany.
– Procés de captació, fent una primera aproximació «de tempteig» a algun ca membre del plantilla, preferiblement a un dels capitans.
– Forma de pagament: acceptat el tripijoc, el pagament es produeix sempre en metàl·lic i en dues fases, una prèvia al encuento i una altra un cop produït el resultat pactat.
– Finançament: els responsables de l’organització són els encarregats d’anticipar els diners corresponents al primer pagament als jugadors i a les apostes.
Amb l’Operació «Oikos», la Policia Nacional reforça el seu compromís amb la societat espanyola i es consolida a nivell europeu com a pionera en la investigació de les estructures criminals que controlen el «tripijoc» esportiu.
Durant els mesos que ha durat la investigació s’ha comptat amb l’activa col·laboració de l’Europol, la Direcció General d’Ordenació de Joc i La Lliga de Futbol Professional.
La Policia Nacional, a l’avantguarda de la lluita contra les noves activitats criminals, va crear l’any 2017 el CENPIDA (Centre Nacional Policial d’Integritat en l’Esport i Apostes) amb l’única comesa de garantir la integritat i neteja en l’esport.

Port de Tarragona