L’ADN trobat a una carta enviada a un diari permet la detenció d’un espanyol a Itàlia acusat de col·locar dues bombes

La detenció s'ha fet al petit poble de Marmentino. / GM

La Policia Nacional ha col·laborat amb les autoritats italianes en la investigació que ha portat a la detenció d’un home d’origen espanyol, JA.SF de 42 anys, per la seva presumpta participació en diverses accions terroristes al país transalpí, entre elles la col·locació de dos artefactes explosius a la seu de Lliga Nord. El detingut, al qual se li imputa un delicte d’favoreggimiento terrorista d’acord al codi penal italià, es trobava fugit de la justícia des 2017.

Durant aquests dos anys en què s’ha mantingut en la clandestinitat, l’arrestat ha participat en diverses accions terroristes d’índole anarquista a Itàlia. De fet JA.S.F és presumptament responsable almenys de la col·locació a l’agost de 2018 de dues explosius a la seu del partit polític Lliga Nord.

Tots dos estaven preparats per accionar quan els artificiers encarregats de la seva desactivació arribessin a la zona, un d’ells era un artefacte parany que no va arribar a explotar. Els agents de policia van qualificar el poder lesiu dels explosius com de gran abast i capaç de causar greus ferides a les persones allà presents.

Dit atemptat va ser reivindicat pel grup terrorista anarquista FAI-FRI (Federació anarquista Informa / Front Revolucionari Internacional). Durant la investigació, els agents de la Polizia di Stato van confirmar que l’ADN del detingut es corresponia amb el trobat en una carta que va ser enviada a un diari italià reivindicant l’atemptat.

Detingut després de mantenir una cita operativa amb un «legal»

La detenció es va produir dimecres passat en una zona boscosa a Marmentino (Brescia) després que JA.S.F mantingués una cita operativa amb un altre dels arrestats en aquesta operació. El segon detingut d’origen italià, M.O, està considerat membre del moviment anàrquic trentino. En l’operació també s’ha detingut una tercera persona, una dona, M.G, imputada per donar suport logístic als altres dos detinguts.

En el moment del seu arrest l’anarquista d’origen espanyol portava una motxilla que contenia divers material informàtic, més de mil euros en efectiu, un ganivet de muntanya i una carta d’identitat italiana falsa, tots ells elements per facilitar la seva activitat clandestina i la seva fugida en cas de ser detectat per les forces de seguretat. Així mateix, en un dels dos registres domiciliaris practicats els agents han intervingut elements necessaris per a la confecció d’un artefacte explosiu.

Port de Tarragona