Detingut a Madrid un «recaptador» de DAESH que donava suport logístic als terroristes a Síria

CNP

La Policia Nacional han detingut i registrat el domicili a Madrid d’un individu de nacionalitat siriana per la seva presumpta participació en un delicte de finançament d’activitats terroristes. El jutge d’instrucció central número 1, després d’examinar el resultat de l’anàlisi de les proves recollides en la investigació, va dictar ordre de detenció provisional sense fiança.
El detingut, presumpte membre de l’aparell financer de DAESH, era un remesador que feia arribar a Síria els diners procedents de simpatitzants jihadistes que ajuden per mitjà de les seves aportacions econòmiques a l’Estat Islàmic.

Aquests enviaments s’efectuaven a través de diferents canals de transaccions monetàries, però principalment per mitjà de la tradicional hawala, que després de ser recaptat en sòl europeu era enviat a Síria i així sufragaven el cost de les diferents etapes, que els membres de DAESH desplegats a zona de conflicte havien de portar terme per retornar als seus llocs d’origen. Es coneix com hawala a un sistema de transferència de fons informal que permet enviar diners a qualsevol part del món al marge del sistema financer ordinari i la supervisió administrativa. Es fa servir una xarxa de mediadors que cobren una comissió per servir-se de les seves negocis per transferir els fons al país desitjat. Un intermediari en el país de destinació el rep i el lliurament el destinatari final que s’identifica amb un codi que reconeix als intervinents en la transacció.

El detingut en el seu dia a dia adoptava nombroses mesures de seguretat encaminades a ocultar tant la seva identitat com el rastre de les seves comunicacions, a través de les diverses plataformes digitals que utilitzava per als seus fins terroristes.

La investigació ha constatat l’existència d’una estructura establerta a Síria, formada per responsables econòmics i combatents, que treballaven en estreta col·laboració, per aconseguir donar suport econòmic a diferents terroristes estrangers, membres operatius de DAESH, els quals estarien en disposició de retornar a Europa de manera imminent.
La investigació també ha evidenciat que els foreign fighters contactaven a través de xarxes socials amb adeptes al doctrinari de DAESH de diverses nacionalitats i els demanaven que subvencionaran el seu periple de tornada.

Un cop establerta aquesta relació, era en aquestes converses virtuals on els facilitaven el contacte de components de l’aparell financer central de DAESH en sòl sirià.
Aquests, com a responsables de la «oficina d’enviaments» de l’organització, manejaven una xarxa de contactes de confiança a Occident, encarregada de facilitar en última instància els moviments de capital que els simpatitzants jihadistes aportaven i així poder pagar el retorn dels foreign terrorist fighters a Europa.
L’operatiu, que coincideix amb la pèrdua total del control territorial de DAESH a Síria, suposa la neutralització d’una amenaça per a la seguretat, ja que evita la volta al nostre territori d’elements radicalitzats i amb experiència de combat que haguessin pogut materialitzar tant accions armades com de captació de nous membres.
Aquesta operació ha comptat amb la col·laboració de l’agència policial Europol, una mostra més del compromís de la Policia Nacional per afavorir els canals de coordinació internacional; un pilar de treball clau davant l’amenaça global que implica el terrorisme gihadista. La investigació s’ha dut a terme sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Port de Tarragona