Detinguts a Tarragona, Cadis i Sevilla en la desarticulació de quatre organitzacions criminals dedicades al tràfic de menors en pasteres

La Guàrdia Civil ha desmantellat quatre grups organitzats dedicats a retenir i traslladar a menors migrants des del Marroc fins a les costa espanyola. Els menors eren desplaçats posteriorment des dels centres d’acollida a altres ciutats espanyoles com Barcelona, ​​València i Bilbao. Hi ha 16 persones detingudes entre Tarragona, Cadis i Sevilla, totes de nacionalitat marroquina, que operaven des del Marroc i des del Camp de Gibraltar. Els detinguts utilitzaven pisos a diferents municipis de Cadis i Sevilla.

Les organitzacions desarticulades induïen als menors a viatjar embarcats en pasteres i llanxes pneumàtiques noliejades pels capitostos d’aquesta xarxa i mancats de seguretat. També els convencien perquè s’ocultessin en autobusos o camions. Quan els menors aconseguien la Península, les organitzacions contactaven amb els menors o amb els seus familiars, i pactaven un preu -entre 600 i 800 euros- per traslladar-los a províncies com Barcelona, ​​Bilbao o València. Mentre es produïa el pagament, els menors eren retinguts en domicilis que l’organització gestionava a Cadis i Sevilla.

Més de 250 fuites del centre de menors

Les investigacions sobre el primer grup van començar a final de l’any passat en un centre d’acollida de menors de la província de Sevilla. Allà, la Guàrdia Civil va comprovar que un total de 253 menors s’havien fugat en 2018.

Els quatre membres de la primera organització desmantellada -residents a Piles (Sevilla) i a Tarragona- recollien els menors en els voltants d’aquest centre. Se’ls imputa delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, afavoriment de la immigració il·legal, detenció il·legal i pertinença a organització criminal.

Paral·lelament, els investigadors detecten una altra organització que operava a les localitats d’Algesires i Sant Pau de Buceite (Cadis). Aquest segon grup disposava de dos habitatges en què es retenia als menors. Aquesta organització comptava amb una branca al Marroc, amb la qual coordinava els desembarcaments dels menors a Espanya. Quatre persones més van ser detingudes per aquests fets.

Els components del tercer grup -quatre persones de nacionalitat marroquina- residien a les localitats d’Alcalá de Guadaira i Guillena (Sevilla). En aquest cas, l’organització captava als menors a la localitat de Bornos (Cadis) i des d’allà, els traslladava a la província de Sevilla i posteriorment a Barcelona. Després de cinc registres domiciliaris, la Guàrdia Civil va confiscar material informàtic i una plantació de marihuana.

L’última organització també operava en un centre de menors de la província de Sevilla. Hi ha quatre detinguts per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, afavorir la immigració il·legal i pertinença a grup criminal.

Port de Tarragona