Aclarits un centenar de robatoris a establiments i domicilis a Andalusia en una operació de la Guàrdia Civil amb 23 detinguts

La Guàrdia Civil ha desarticulat dues violentes organitzacions delictives dedicades a robatoris amb violència i intimidació en habitatges i establiments públics de les províncies de Màlaga, Còrdova, Sevilla i Lleó.

Hi ha 23 persones detingudes i s’ha actuat contra altres 25 com investigades. Han estat aclarits 104 delictes de robatori i furt i s’ha confiscat abundant material procedent dels robatoris, a més de 87 plantes de marihuana i materials elèctrics i altres estris utilitzats en aquest tipus de plantacions. També s’han decomissat tres pistoles detonadores, una de fogueig, una de avantcàrrega, una escopeta del calibre 12, abundant munició, un matxet, una espasa, diversos geolocalitzadors i GPS i inhibidors de freqüència de gran potència. També ha estat intervinguda nombrosa maquinària per realitzar els robatoris com cisalles, eines, maces, pistoles rebladores, troqueladores, punxons, i efectes per ocultar-se i evitar ser identificats quan cometien els robatoris.

La investigació es va iniciar l’any 2018 després de produir diversos robatoris en habitatges i comerços de les localitats de Coves de Sant Marc i Archidona (Màlaga) amb el mateix modus operandi, que van generar alarma social a la zona.

Els investigadors van detectar dues organitzacions criminals, una de ciutadans romanesos i una altra d’espanyols, que estaven actuant de forma coordinada i conjunta, generalment de matinada i amb gran violència.

Aquestes organitzacions estaven assentades en diferents poblacions de la comarca d’Antequera, des d’on es desplaçaven a les províncies de Sevilla i Còrdova per cometre els robatoris. Cometien els assalts a l’interior d’habitatges, naus, bars i comerços, especialitzant-se en els últims mesos a robar únicament diners en efectiu de les caixes registradores. El valor dels efectes i els diners sostrets excedia dels 400.000 euros.

Per cometre els atracaments utilitzaven indistintament el allunatge i el butron, trencant caixes registradores, portes, finestres i aparadors pels que accedien als habitatges i comerços. Usaven vehicles tot-terreny, que prèviament havien sostret, per encastar contra la porta dels establiments i els seus aparadors. Carregaven els efectes robats en els seus vehicles per posteriorment traslladar-los fins els seus domicilis on els ocultaven.

Extremaban les mesures de seguretat per evitar ser detectats per les Forces i Cossos de Seguretat, arribant fins i tot a repostar els vehicles robats amb garrafes de gasolina en zones de camp ocultes per evitar ser gravats per càmeres de seguretat. A més, es desplaçaven amb vehicles llançadores fins al lloc on anaven a cometre els assalts i realitzaven contravigilàncies per evitar ser detinguts. Els vehicles robats eren abandonats en poblacions properes al seu domicili, arribant a cremar per eliminar les empremtes.

Una vegada que acumulaven un gran botí, traslladaven en furgoneta els objectes robats fins a Romania i Alemanya on eren venuts al mercat negre. Els diners era traslladat per una dona de l’organització, que el portava ocult entre les seves robes, i viatjava en autobús per no infondre sospites.

actuacions violentes

La majoria dels robatoris i furts realitzats eren comesos amb gran violència, arribant fins i tot a amenaçar i colpejar a les seves víctimes. Portaven armes de foc i diverses armes blanques prohibides amb les que els amedrentaban. Actuaven sempre amb passamuntanyes, màscares i guants per evitar ser identificats.

Si eren sorpresos pels agents mentre cometien els robatoris, es donaven immediatament a la fuga i no dubtaven a carregar contra els vehicles policials, arribant fins i tot a tirar pinxos de petit diàmetre per així rebentar els pneumàtics dels vehicles. En quatre ocasions van realitzar aquestes accions, quedant danyats vehicles de Policia Nacional i de Guàrdia Civil.

Els detinguts i investigats posseeixen nombrosos antecedents penals per diversos delictes contra el patrimoni, tràfic de drogues i fins i tot un d’ells per homicidi al que li figura una ordre de recerca, detenció i ingrés a la presó.

Aquesta operació ha estat portada a terme per l’equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de la Companyia d’Antequera, amb el suport del GRS-2 de Sevilla, USECIC de les comandàncies de Sevilla i Còrdova, Servei Cinològic de Màlaga, Equips ROCA de Antequera (Màlaga) i Osuna (Sevilla), Equip de Policia Judicial de Pont Genil (Còrdova) i diverses patrulles de Seguretat Ciutadana de la Companyia d’Antequera i de Lucena (Còrdova).

Port de Tarragona