Les policies de Canillas

40 Aniversari de la incorporació de la dona a la Policia Nacional

Una agent de la Policia Nacional observa un terminal del SAID, Sistema Automàtic d'Identificació Dactilar.

Moisès Peñalver / Madrid

Vaig arribar des de Barcelona. Vaig sortir de l’aeroport de Barajas i vaig agafar un taxi. Li vaig dir al conductor que em portés a la Comissaria General de la Policia Científica del Cos Nacional de Policia mentre revisava que no m’havia oblidat res. El portava tot al maletí: la llibreta, la gravadora … El cotxe no arrencava. Vaig aixecar el cap i aquell conductor estava paralitzat mirant-me estranyat. De seguida em vaig adonar l’home no només no sabia on era això, sinó que jo havia deixat anar aquell llarg nom massa ràpid. Quan vaig veure la seva cara li vaig dir: «Sí, home, aquella comissaria tan gran de Canillas». De seguida va arrencar.

A la porta del complex policial em vaig acreditar i vaig ensenyar la carta que havia enviat al director general de la Policia. Una dona em va conduir cap a un dels edificis. La veritat és que no vaig caure en això. No es va acudir pensar que aquella policia amb la qual recorria passadissos em portaria de dependència en dependència on em rebien dones. Dues d’elles em van explicar com funciona això de l’Antropologia Forense aplicat als ossos de desapareguts. Portaven bates blanques amb el nom imprès en una butxaca. Em van mostrar una prestatgeria plena de potets d’aquests de rodets de fotos. Vaig agafar un per tafanejar i la policia em va preguntar com anava d’estómac perquè en els potets contenien dits polzes que provenien de necroidentificaciónes dactilars. «Són dits momificats de cadàvers que hem hidratat». La seva companya mostrava un esquelet sobre una taula metàl·lica per identificar les lesions que presentaven els ossos, les operacions que podien haver patit o si tenien pròtesi. Tot això serviria per contrastar en una base de dades si les restes pertanyien a algun desaparegut. Una altra dona que advertia que no era policia sinó biòloga que treballa per a la Policia i tot seguit m’explica com funciona l’entomologia forense. Això que coneixen més per les sèries de televisió que per les actuacions policials al nostre país, i que es basa en l’estudi dels insectes i les seves incursions als cadàvers. Més tard vam arribar al SAID (Sistema Automàtic d’Identificació Dactilar) on una altra dona policia m’explicava que hi tenien en aquell temps 13 milions d’empremtes de «ressenyats». La veritat és que em va semblar estar a Miami vivint el CSI i que d’un moment a l’altre apareixeria per la porta el mateix Grissom.

Fa setze anys d’aquella visita a Canillas i ahir ho vaig recordar quan vaig rebre una nota de premsa del Cos Nacional de Policia que es titulava: «La Comissaria General de Policia Científica compta amb 118 dones integrades en els seus cinc unitats especialitzades». Vaig pensar «Mira! Jo conec a quatre d’elles. La CGPC (no recordo haver vist en cap lloc aquestes sigles, igual me l’he inventat) ja no és com la vaig visitar. És més gran i més nova. En aquell moment hi havia un cert enrenou perquè no feia molt que s’havien produït els atemptats de l’11-M i s’investigava allà. No va durar molt la meva visita, un matí, però va ser suficient per comprovar la professionalitat d’aquelles dones i també la seva passió i amabilitat. Fa 17 anys, però torno a donar-vos les gràcies. Ah, ja que hi som, parlem de l’efemèride perquè el departament de premsa de la Policia vegi que no he convertit la seva nota de premsa en una mena de relat literari. És el que té ser escriptor.

40 Aniversari de la incorporació de la dona a la Policia Nacional

La Comissaria General de Policia Científica compta amb 118 dones integrades en els seus cinc unitats especialitzades, aquesta xifra representa el 41,2% del total d’agents destinats a aquesta Comissaria General, unitat que enguany commemora el 25 Aniversari de la seva creació com a organisme central autònom . La Comissaria General de Policia científca s’estructura en cinc unitats centrals Identificació, Criminalística, Anàlisi Científics, Coordinació Operativa i Investigació Científica i Tècnica- on les agents desenvolupen funcions d’especialistes en diversos sectors com balística, ADN, documentoscòpia, inspeccions oculars o tecnologia de la imatge.

Segons l’evolució de la presència de la dona en la Policia Nacional s’estima que, a curt termini, la Comissaria General de Policia Científica pugui ser el primer servei central que aconsegueixi la paritat absoluta entre homes i dones en totes les escales i categories.

La Comissaria General de Policia Científica de la Policia Nacional, unitat que enguany commemora el 25 Aniversari de la seva creació com a organisme central autònom, compta amb 118 dones repartides en els seus cinc unitats centrals, xifra que representa el 41,2% del total d’agents allà destinats. L’evolució de la presència de la dona fa preveure que, a curt termini, pugui ser el primer servei central que aconsegueixi la paritat absoluta entre homes i dones en totes les escales i categories.
La incorporació de la dona en l’àmbit de la Policia Nacional ha experimentat un creixement exponencial en els últims anys, molt més patent en les últimes dècades. Fa 40 anys que la primeres dones ingressaven de manera efectiva al llavors Cos Superior de Policia, i actualment representen més del 14% de la plantilla en comptar amb la presència de més de 9.000 dones entre els seus agents.

La Comissaria General de Policia Científica exemplifica aquesta realitat sent l’especialitat policial que compta amb el major índex de representativitat de dones, exactament 118. Aquesta xifra resulta un 41,2% del total dels funcionaris allà destinats.

Les agents estan repartides en les cinc unitats centrals en què s’estructura la Comissaria General Identificació, Criminalística, Anàlisi Científics, Coordinació Operativa i Investigació Científica i Tècnica- on desenvolupen diverses especialitats com balística, ADN, documentoscòpia, identificació dactilar, laboratori químic / toxicològic, inspeccions oculars o tecnologia de la imatge. La Unitat Central de Coordinació Operativa es troba liderada per una comissaria principal, la màxima categoria en la Policia Nacional.

Segons l’evolució de la presència de la dona en la Policia Nacional, es preveu que la Comissaria General de Policia Científica pugui ser el primer servei central que aconsegueixi la paritat absoluta entre homes i dones, en totes les escales i categories.

Veuen que bé? Ara ja saben que a Espanya no hi ha res a envejar a les actrius de CSI Las Vegas.

Port de Tarragona