Cop policial als grups de grafiters a Espanya en operacions en què han confiscat armes i plaques policials falses

Se'ls imputen 128 delictes de danys per un valor de més de 556.000 euros i més de 4.000 metres quadrats afectats per les pintades.

La Policia Nacional han desarticulat tres grups de grafiters que pintaven en trens i vagons en diferents localitats del nord d’Espanya. Han detingut vuit persones a la Corunya (2), Lleó (3), Madrid (1), Miranda d’Ebre (1) i Burgos (1), a les quals se’ls imputen 128 delictes de danys per un valor de més de 556.000 euros i més de 4.000 metres quadrats afectats per les pintades. Els detinguts, que realitzaven estudis previs i adoptaven fortes mesures de seguretat, ocasionaven danys en reixes perimetrals de seguretat i portes d’entrada per accedir als llocs en què es trobaven els trens. A més, al principal investigat, a qui se li atribueixen més de 500 pintades a la ciutat de La Corunya, se li van intervenir armes de foc i una placa de policia simulada, entre altres efectes, en un registre realitzat en el seu domicili.

La investigació va començar al març d’enguany quan els agents van tenir coneixement de l’acció de tres grups de grafiters en diferents localitats de Galícia, Castella i Lleó, Astúries i Cantàbria. Així mateix, van observar que un dels investigats, que signa amb el tag «COAS», era un actiu grafiter al qual li constaven diferents detencions per fets violents. Aquest individu va aparèixer en un diari gallec com el grafiter que sistemàticament deslluïa els murs de la ciutat de La Corunya, arribant a demanar l’ajuntament ajuda a la fiscalia en veure incapaç de frenar-lo.

128 delictes de danys per un valor de més de mig milió d’euros

Els tres grups de grafiters actuaven de manera reiterada i sistemàtica realitzant grafits en trens i vagons de RENFE de diferents localitats del nord d’Espanya. Una vegada que els investigadors van identificar a tots els seus membres, van crear tres equips policials per dur a terme les detencions a les localitats de La Corunya, Lleó i Burgos, per la qual cosa els agents de la Brigada Mòbil-Policia en el Transport de la Comissaria General de Seguretat Ciutadana van comptar amb el suport d’agents de la Prefectura Superior de Policia de Galícia i de les comissaries de Lleó, Burgos i Miranda d’Ebre.

Agents de la Corunya van detenir dos dels investigats, un d’ells el que signa com «COAS», als quals se’ls imputa un total de 70 delictes de danys per un valor de 215.640 euros. Tres van ser detinguts a Lleó, i un quart a Madrid; a aquests se’ls imputen 38 delictes de danys per un valor de 209.080 euros. Finalment, els agents de Burgos i Miranda d’Ebre van detenir dos dels investigats, als quals se’ls imputen 20 delictes de danys per un valor de 131.496,74 euros. Això es tradueix en un total de 128 delictes de danys per un valor de 556.217 euros i 4.367 metres quadrats afectats.

Fortes mesures de seguretat per dificultar la seva identificació

Els agents van constatar que els detinguts realitzaven estudis previs i adoptaven fortes mesures de seguretat. Comprovaven si existia la presència de vigilants de seguretat o dispositius tècnics de vigilància en els llocs als quals pretenien accedir. A més, actuaven en zones fora de l’abast de les càmeres de vigilància, o durant la nit, i quan no tenien més remei que exposar-se ocultaven la cara amb gorres, bufandes o verduguillos tipus militar. Tot això amb l’únic objecte de no ser reconeguts, motiu pel qual ha resultat difícil la seva identificació. Així mateix, per accedir a les instal·lacions, finals de via, cotxeres o tallers en els quals es trobaven els trens a pintar, ocasionaven danys en reixes perimetrals de seguretat i portes d’entrada.

La investigació s’ha saldat amb vuit detinguts. A més, els agents van realitzar el registre del domicili d’un d’ells, a La Corunya, en què van intervenir diferents armes de foc, una placa de policia simulada, grillons i munició, entre altres efectes, motiu pel qual s’ha decretat el seu ingrés a la presó.

Port de Tarragona